BERITA COVID–19   COVID-19: Ketua Pemuda PAS Selangor tidak kritikal - DPPNS | Aktiviti rentas daerah, negeri seluruh negara dilarang selama empat minggu mulai Isnin | Rakyat perlu ambil iktibar tsunami COVID-19 di India - KP Kesihatan | Ujian pengesanan COVID-19 guna ‘test-kit’ air liur dilaksanakan dalam masa terdekat | COVID-19: KKM kesan 46 kluster rentas negeri | 
AM

Dadah: Bekas guru insaf

18/04/2021 11:02 PM

Oleh Zalina Maizan Ngah

BESUT, 18 April -- "Saya hendak kongsi pengalaman.. saya merupakan guru yang pernah buat salah, kalau boleh kembali ke masa lalu, saya akan ulang plot cerita ini dan jangan sentuh dadah biarpun untuk mencuba buat kali pertama," kata Rahman, 50, (bukan nama sebenar) bekas guru matematik yang pernah terjebak dengan gejala dadah.

Katanya beliau yang mengambil dadah sejak berumur 25 tahun lagi, merasa puas hati apabila ditangkap pihak berkuasa dan bersyukur kini berada di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) di sini, kerana menurutnya sehingga kini sudah lima bulan beliau tidak menyentuh bahan terlarang itu.

“Tangkapan itu benar-benar membahagiakan saya,” katanya yang bakal dibebaskan pada 2022.

Rahman yang ditahan buat pertama kali di Puspen pada Nov tahun lepas, dilihat benar-benar menyesali perbuatannya itu, dan mengalirkan air mata ketika bercakap Bernama baru-baru ini, sehingga sesi temu bual terpaksa dihentikan beberapa kali. 

Jelasnya sebelum dihantar ke Puspen, beliau hanya diberi amaran oleh pihak Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), namun beliau gagal mendaftarkan diri setiap bulan, sehingga akhirnya ditangkap.

Antara dadah yang menjadi 'kegilaannya' sebelum ini ialah methamphetamine, erimin 5 dan pil kuda, yang kesemuanya bagaikan keperluan, hingga dia tidak terfikir untuk membina rumahtangga dan menjaga keluarga.

"Kelakuan dan tindakan saya ketika itu tidak mencerminkan seorang penagih. Cuma wang gaji akan cepat habis kerana dadah menjadi barang keperluan. Setiap bulan akan habiskan duit beribu. Jika saya toleh balik masa silam saya, apa yang saya pilih inilah yang saya dapat,” kata beliau yang dibuang kerja pada 2019 kerana gagal hadir ke sekolah dalam tempoh beberapa bulan, ekoran tidak puas hati kerana ditukarkan ke sekolah lain.

Rahman yang merupakan anak sulung daripada lapan adik beradik mengakui bahawa penglibatannya dengan najis dadah bukanlah berpunca daripada masalah keluarga ataupun kurang kasih sayang tetapi beliau sendiri yang tersilap memilih kawan.

"Saya bukan tidak gembira dengan keluarga tetapi saya sendiri yang cuba mencari keseronokan di luar, sehingga salah pilih kawan dan inilah apa yang saya dapat sekarang. Dadah telah mempengaruhi jiwa hingga tidak hirau tangisan ibu dan rayuan ahli keluarga,” katanya.

Katanya Puspen mempunyai pelbagai program pemulihan yang sangat berkesan.

"Kita ada program macam mana untuk sentiasa sibuk, kita buang ingatan terhadap dadah. Di sini juga ada perpustakaan dan saya letakkan matlamat membaca dua buku sehari. Saya juga telah nyatakan kepada pihak Puspen...kalau ada program, saya nak sertai selepas ni (dibebaskan),” tambahnya.

-- BERNAMA

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan