Isnin, 06 Julai 2020
POLITIK
28/06/2020 11:35 PM

KOTA KINABALU, 28 Jun -- Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Datuk Dr Jeffrey Kitingan mempersoalkan motif Tun Dr Mahathir Mohamad mencalonkan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri sekiranya pembangkang membentuk kerajaan.

Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya itu berpendapat bahawa rancangan itu bukan sahaja untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin tetapi juga menyekat Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada menjadi perdana menteri jika pembangkang mengambil Putrajaya.

“Rakyat Sabah tidak harus diperdayakan dengan anggapan cadangan tersebut berasal dari pihak yang bagus. Dr Mahathir terdesak dan sedang cuba mempermainkan penduduk Sabah,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Sementara itu, Ketua Srikandi Besatu Sabah, Datuk Azizah Mohd Dun mempersoalkan sama ada cadangan mencalonkan Ketua Menteri Sabah itu boleh dilakukan atau sekadar gurauan.

Semalam, Dr Mahathir membuat kejutan apabila mengumumkan pencalonan Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri jika Pakatan Harapan (PH) berkuasa semula manakala Anwar Timbalan Perdana Menteri I dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir Timbalan Perdana Menteri II.

Terdahulu, Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata parti komponen PH terbuka kepada sebarang cadangan mengenai calon perdana menteri tetapi perkara itu akan dimuktamadkan oleh Majlis Presiden PH.

PN terdiri daripada Bersatu dengan Muhyiddin sebagai pemangku pengerusi dan presiden, Barisan Nasional (BN) dipimpin UMNO, PAS dan beberapa parti kecil termasuk STAR.

-- BERNAMA

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan