BERITA COVID–19   Penyelidik Taiwan temui kaedah rawat pembekuan darah pesakit COVID-19 | Pemilik premis dibenar tentukan pemakaian pelitup muka | Kementerian Kesihatan pertimbang beli vaksin COVID-19 lawan varian Omicron - Khairy | Kes baharu COVID-19 turun 16.9 peratus minggu lepas - Dr Noor Hisham | Jepun akan mudahkan¬†prosedur kuarantin COVID-19 di lapangan terbang | 
EKONOMI

MTDC, Unimas meterai MoU bagi pertukaran pengetahuan, pengalaman dalam Industri 4.0

15/09/2021 06:10 PM

KUALA LUMPUR, 15 Sept -- Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) pada Rabu menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) untuk menggalakkan pertukaran pengetahuan dan pengalaman berkaitan Revolusi Perindustrian Keempat atau Industri 4.0 (i4.0) antara kedua-dua pihak.

Ketua Pegawai Eksekutif MTDC, Datuk Norhalim Yunus berkata kerjasama itu bertujuan melengkapkan penuntut dan penyelidik Unimas dengan garis panduan, pengetahuan dan kemahiran i4.0 yang diperlukan.

“MTDC, dalam usaha untuk menyokong teknologi i4.0, penyelesaian dan pembangunan bakat tempatan, melihat penandatanganan MoU dengan Unimas ini sebagai perkongsian strategik dalam bidang teknologi, keusahawanan, khidmat nasihat, latihan industri penuntut dan pengambilan lepasan universiti sebagai pekerja.

“Kerjasama ini juga akan membolehkan MTDC bekerjasama dengan syarikat ekosistemnya untuk mula menaik taraf pusat-pusat di Unimas,” katanya dalam majlis penandatanganan MoU itu.

MoU yang ditandatangani oleh Norhalim mewakili MTDC dan Naib Canselor Unimas, Prof Datuk Mohamad Kadim Suaidi itu menunjukkan kerjasama antara MTDC dan Pusat Industri Universiti (UnIC).

MTDC akan bekerja dengan 100 usahawan yang merupakan penuntut dan penyelidik di Unimas pada suku pertama 2022.

Mohamad Kadim berkata kerjasama itu merupakan antara inisiatif untuk kalangan penuntut Unimas mencapai kecemerlangan pendidikan menerusi langkah mengoptimumkan sumber daripada kedua-dua pihak bagi mencipta peluang dan memenuhi cabaran yang ditimbulkan pandemik COVID-19.

Beliau berkata ia menepati Pelan Strategik Unimas 2021-2025 yang menumpukan kepentingan kerjasama dengan industri.

“Penubuhan UnIC pada 2020 adalah tepat pada masanya, memandangkan universiti diberikan tanggungjawab oleh kerajaan negeri untuk menjadi antara institusi penting dalam merealisasikan visi Sarawak ke arah mencapai status negeri maju menjelang 2030,” katanya.

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan