AM

PROGRAM MOTAC @ BINTULU DARI 29 HINGGA 31 DIS 

22/12/2023 09:51 PM

KUCHING, 22 Dis (Bernama) -- Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dengan kerjasama kerajaan negeri Sarawak dan Pejabat Pentadbiran Bahagian Bintulu akan menganjurkan program MOTAC @ Bintulu bermula 29 hingga 31 Dis ini.

MOTAC dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan program itu akan diadakan di Lapang Lasar Kenyalang (Tapak Lapangan Terbang Lama) di Bintulu.

Menurutnya fokus utama program itu adalah untuk memberi peluang kepada masyarakat untuk menjana pendapatan melalui bidang perniagaan, penjualan produk kraftangan dan persembahan kesenian.

“Program itu juga memberi peluang kepada penduduk setempat serta pelancong mengenali dan menikmati keindahan serta keunikan Malaysia melalui aktiviti seni, budaya dan warisan, khususnya melibatkan komuniti Bintulu,” menurut kenyataan itu.

MOTAC @ Bintulu juga bakal menyediakan Festival “Kraf Borneo Kita” yang akan berlangsung sehingga 7 Jan depan melibatkan 75 usahawan kraf tempatan dari Sarawak, Sabah dan Semenanjung Malaysia yang terdiri daripada bidang tekstil, hasil rimba, hasil tanah, hasil logam dan aneka kraf.

Selain itu, pelbagai jualan produk makanan dan minuman melibatkan 100 gerai serta persembahan pentas dengan pengisian pelbagai aktiviti menarik seperti persembahan tarian, nyanyian, persembahan buskers dan band tempatan bakal diadakan.

Majlis Perasmian program itu bakal disempurnakan oleh Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Tiong King Sing pada 8 malam, 31 Dis.

-- BERNAMA

 

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan