AM

SALUR PENJIMATAN SUBSIDI KEPADA PENYELIDIKAN DAN PEMBANGUNAN INDUSTRI TERNAKAN AYAM

18/11/2023 10:24 AM

KOTA KINABALU, 18 Nov (Bernama) -- Penjimatan daripada langkah menamatkan subsidi ayam wajar disalurkan untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam industri penternakan ayam di negara ini seterusnya menghasilkan ayam bermutu tinggi untuk rakyat. 

Pensyarah Fakulti Pengurusan dan Perniagaan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sabah Herniza Roxanne Marcus berpendapat dana daripada subsidi itu dapat disalurkan untuk R&D bagi menghasilkan baka ayam yang lebih baik dan berkualiti tinggi.

Selain itu, katanya ia juga dapat membantu penternak ayam tempatan yang bersaiz kecil dan sederhana meningkatkan produktiviti serta kualiti pengeluaran masing-masing. 

"Pada masa sama, kaedah ini dapat meningkatkan pengeluaran bekalan ayam domestik dan mengurangkan kebergantungan negara kepada ayam import untuk memenuhi permintaan bekalan dalam pasaran tempatan," katanya kepada Bernama.

Pada 30 Okt lepas, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu berkata kerajaan mengeluarkan subsidi keseluruhan sebanyak RM3.8 bilion bagi menampung kos ayam dan telur sejak Februari tahun lepas.

Herniza Roxanne berkata dana daripada penjimatan subsidi ayam juga boleh digunakan untuk meningkatkan pelbagai inisiatif sosioekonomi dan kebajikan rakyat terutama di Sabah antaranya bantuan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS), membina sekolah, hospital, klinik serta kemudahan asas lain.

Beliau berkata bantuan kepada penternak bertaraf PKS khususnya sudah tentu akan memperkasakan industri itu kerana ia merupakan penyedia peluang pekerjaan yang signifikan kepada rakyat terutamanya di Sabah.

"Kerajaan perlu merancang dengan teliti bagi memastikan pelaburan daripada dana itu dapat disalurkan kepada rakyat dengan saksama," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata pemantauan harga ayam yang telah diapungkan juga perlu ada situasi menang-menang dalam rangkaian pengeluaran ayam di pasaran supaya pengguna tidak terbeban dengan harga yang berubah-ubah.

Herniza Roxanne berkata langkah itu bagi mengelak agar tiada pihak yang akan mengambil kesempatan mahupun menjadikannya sebagai "lesen" untuk mendominasi harga ayam di pasaran.

Pada masa sama, katanya kerajaan juga perlu memastikan bekalan ayam sentiasa mencukupi bagi mengelakkan harga ayam melambung naik terutamanya pada musim perayaan.

Presiden Persatuan Barisan Pengguna Sabah (CFOS) Nordin Thani berpendapat sudah tiba masanya kerajaan memperkenalkan program atau insentif tertentu untuk mewujudkan penternakan ayam dalam kalangan petani atau pekebun kecil, komuniti setempat melalui koperasi sedia ada.

Beliau berkata ini mampu direalisasi menerusi dana daripada penjimatan subsidi ayam itu, dengan latihan dan pendidikan dalam bidang penternakan khususnya ternakan ayam juga harus diperkenalkan dengan lebih meluas kerana negara masih mempunyai kawasan tanah yang luas dan terbiar.

Nordin berkata langkah itu penting kerana penamatan subsidi ayam belum tentu akan merancakkan lagi sektor penternakan ayam kerana kos-kos yang berkaitan dengan pengeluaran dan penyelenggaraan ladang haiwan itu masih tinggi.

"Ini berpunca daripada beberapa faktor antaranya sukar mendapatkan tanah untuk disewa, bantuan kewangan atau pinjaman daripada institusi kewangan, program dan insentif untuk penternak ayam yang ingin menceburi bidang ini juga masih kurang jelas.

"Justeru, pelbagai langkah dan persediaan harus diambil untuk mengembalikan keseimbangan permintaan dan pengeluaran telur dan ayam tempatan supaya bekalan sentiasa ada untuk memenuhi permintaan pengguna," katanya. 

-- BERNAMA


 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan