EKONOMI

MALAYSIA SARAN INTEGRASI SERANTAU UNTUK KURANGKAN JURANG SOSIAL, HALANGAN PERDAGANGAN

24/10/2023 12:50 PM

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata penyertaan aktif semua negara Asia boleh meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan dalam ekonomi hijau dengan memanfaatkan infrastruktur mereka yang luas, khususnya dalam pengangkutan.

“Dengan 4.7 bilion penduduk dan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak US$41.3 trilion (US$1=RM4.78), Asia berpotensi untuk menjadi pusat ekonomi global.

“Melangkah ke hadapan, kita mesti bekerjasama secara strategik dalam sektor pengangkutan, yang penting untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi untuk faedah bersama,” katanya pada Forum Pengangkutan Lestari Alam Sekitar Serantau Peringkat Tinggi ke-15 di Asia di sini hari ini.

Fadillah berkata Malaysia telah banyak melabur dalam pengangkutan mampan, menyokong projek pengangkutan awam untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Projek-projek seperti sistem rel bandar dan antara bandar serta Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dijangka menyumbang secara positif kepada usaha ini, katanya.

“ECRL selari dengan matlamat Dasar Pengangkutan Negara untuk mengalihkan pengangkutan barang berat dari jalan raya ke rel, dengan mengurangkan secara ketara pelepasan gas rumah hijau.

“Kerajaan juga menggalakkan penggunaan kenderaan elektrik (EV) dan mempelawa pihak berkepentingan untuk mengambil bahagian dengan melabur dalam infrastruktur dan penggunaan EV di Malaysia,” tambahnya.

Malaysia komited untuk mengurangkan pelepasan karbon dalam sektor pengangkutan dan negara menyasar mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 45 peratus daripada KDNK menjelang 2030 berbanding tahap 2005.

Menerima amalan mesra alam dalam pengangkutan adalah bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan bermanfaat untuk mewujudkan model perniagaan mampan yang lebih cekap, tambah Fadillah.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan