DUNIA

MALAYSIA, INDONESIA AKAN TIMBANG SEMULA CADANGAN TALIAN SAMBUNGAN KUASA SUMATERA-SEMENANJUNG

26/08/2023 12:06 AM

Daripada Nurul Jannah Kamaruddin

BALI, 25 Ogos (Bernama) -- Malaysia dan Indonesia bersetuju untuk menjalankan bersama kajian kebolehlaksanaan bagi cadangan talian sambungan kuasa antara Sumatera Indonesia-Semenanjung Malaysia. 

Bagi tujuan itu, Tenaga Nasional Bhd (TNB), Syarikat Elektrik Negeri Indonesia PT PLN (Persero) dan Pusat Tenaga Asean (ACE) telah memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memulakan kajian kebolehlaksanaan talian sambungan kuasa tersebut, yang sekiranya menjadi kenyataan, akan menjadi sambungan kuasa rentas sempadan dasar laut yang pertama di rantau ini.

MoU tersebut ditandatangani semasa Mesyuarat Menteri-Menteri Tenaga Asean ke-41 (AMEM-41), yang disaksikan oleh menteri-menteri serantau dengan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad, mewakili Malaysia.

Nik Nazmi berkata idea talian sambungan kuasa Sumatera Indonesia-Semenanjung Malaysia telah dicadangkan sejak beberapa tahun lalu, tetapi kemudian kurang diberi perhatian.

Justeru, beliau berkata MoU tersebut menunjukkan kemajuan penting yang dicatatkan oleh kedua-dua negara dan bakal mewujudkan kerjasama sama-sama menang.

"Kini, dengan harga tenaga yang lebih tinggi dan permintaan (yang semakin meningkat) terhadap tenaga boleh baharu (TBB), kami percaya talian sambungan kuasa itu berdaya maju," kata Nik Nazmi kepada pemberita selepas majlis menandatangani perjanjian MoU tersebut, di sini, hari ini.

Kajian itu akan meliputi kebolehlaksanaan ekonomi, pelaburan dalam kemudahan yang diperlukan, sokongan pembangunan, pelaksanaan dasar, impak awal alam sekitar serta aspek teknikal.

Selain itu, Sabah Electricity Sdn Bhd, ACE dan PT PLN (Persero) juga telah memeterai MoU untuk mewujudkan kajian kebolehlaksanaan dengan skop yang sama untuk wilayah Kalimantan-Sabah.

Matlamatnya adalah untuk mencapai Kesalinghubungan Jaminan Tenaga Mampan di kawasan Brunei, Indonesia, Malaysia dan Filipina (BIMB).

"MoU untuk kesalinghubungan Sabah dan Kalimantan juga sama. Sabah mempunyai keperluan yang besar, manakala Indonesia juga sedang membina infrastrukturnya untuk Kalimantan dengan penubuhan ibu kota baharunya. Bangunan pertama akan diduduki seawal tahun depan.

"Jadi, itu akan menjadi satu lagi faktor penting yang memberi rangsangan kepada projek tersebut," katanya.

Nik Nazmi berkata Sabah juga sedang mengusahakan loji TBB baharu dengan lebih banyak bekalan tenaga dijangka berada dalam pasaran

"Bermula tahun depan, kita akan serahkan tenaga itu kepada kerajaan negeri. Jadi, kita nak pastikan infrastruktur elektrik, rancangannya benar-benar mencapai standard (untuk menyokong) permintaan bagi Sabah, khususnya di bahagian pantai timur," katanya.

Kajian kebolehlaksanaan itu dijangka mengambil masa beberapa tahun untuk disiapkan.

TNB juga telah menjalin MoU dengan SP PowerAssets Ltd (SPPA) untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan teknikal mengenai cadangan pembangunan kemudahan sambungan kuasa kedua antara Semenanjung Malaysia dan Singapura

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB Datuk Baharin Din berkata MoU itu berfungsi sebagai asas untuk penyepaduan serantau yang lebih meluas bagi tenaga boleh baharu, mendekatkan lagi rantau ini kepada aspirasi Grid Kuasa Asean yang padu.

"Integrasi itu juga memudahkan lebih banyak dagangan kuasa pelbagai hala dalam Asean, mencerminkan komitmen kita terhadap kerjasama tenaga serantau," katanya.

MoU itu adalah bagi tempoh tiga tahun. 

-- BERNAMA 

 

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan