DUNIA

ASEAN IKRAR PERKUKUH PEMUSATAN, KREDIBILITI: PERNYATAAN BERSAMA

05/08/2022 08:32 PM

PHNOM PENH, 5 Ogos (Bernama) -- ASEAN berikrar untuk mengukuhkan lagi pemusatan dan kredibiliti badan serantau itu demi keamanan, kestabilan serta kemakmuran serantau dan dunia, lapor Xinhua memetik pernyataan bersama Mesyuarat Menteri-menteri Luar ASEAN ke-55 (AMM ke-55) pada Jumaat.

AMM ke-55 turut menekankan mengenai kepentingan mengukuhkan pemusatan dan perpaduan dengan rakan kongsi luar ASEAN, termasuk melalui mekanisme diterajui ASEAN untuk membina kepercayaan dan keyakinan bersama.

Mesyuarat itu juga menegaskan semula kepentingan multilateralisme dan kerjasama antarabangsa dan kepentingan perkongsian ASEAN dengan rakan kongsi luar yang lain untuk menangani kebimbangan global, mengejar matlamat bersama, saling melengkapi, dan menggalakkan pembangunan mampan untuk manfaat rakyat. 

AMM ke-55 juga menegaskan semula komitmen bersama untuk mengekal dan mempromosikan keamanan, keselamatan dan kestabilan di rantau ini, serta penyelesaian pertikaian secara aman, termasuk menghormati sepenuhnya proses undang-undang dan diplomatik.

"Kami menegaskan semula kepercayaan kami bahawa semangat serantau dan multilateralisme adalah prinsip dan rangka kerja kerjasama yang penting, dan bahawa kekuatan dan nilai mereka terletak pada keterangkuman mereka, sifat berasaskan peraturan, dan penekanan pada faedah dan penghormatan bersama," menurut pernyataan itu.

Mengenai pandemik COVID-19, para menteri prihatin dengan kos dan penderitaan manusia yang berterusan serta kesannya yang mendalam terhadap sosioekonomi.

Justeru itu, usaha kolektif berterusan ASEAN penting untuk respons dan pulih dengan cepat daripada wabak itu.

"Kami mengalu-alukan sumbangan dan sokongan daripada rakan kongsi luar kepada usaha pemulihan rantau ini, termasuk melalui Dana Tindak Balas ASEAN COVID-19," menurut pernyataan itu.

Dari segi ekonomi, ASEAN mengulangi komitmen untuk memastikan pasaran blok itu terbuka untuk perdagangan dan pelaburan, meningkatkan ketelusan, dan mengelak daripada mengenakan langkah bukan tarif yang tidak perlu untuk memastikan ketersambungan rantaian bekalan, terutamanya untuk makanan, ubat-ubatan, bekalan perubatan, dan produk keperluan penting lain.

AMM ke-55 dipengerusikan Menteri Luar Kemboja, Prak Sokhonn dan mesyuarat seterusnya akan diadakan di Indonesia pada 2023.

ASEAN dianggotai Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam.

-- BERNAMA

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan