Isnin, 23 November 2020
Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA)
05/06/2020 05:17 PM

PUTRAJAYA, 5 Jun -- Kerajaan memperuntukan sejumlah RM350 juta menerusi kemudahan pinjaman Dana Agrofood bagi memastikan kelangsungan pengusaha pertanian dan komoditi dalam sektor pertanian dan makanan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata selain itu, kerajaan turut memberikan insentif kepada syarikat perintis untuk melatih dan mengajar tenaga kerja bagi menceburi bidang pertanian dan perladangan dalam usaha memperkasakan peningkatan mobiliti tenaga kerja dalam bidang itu.

“Selain itu, pengusaha pertanian bandar juga akan diberi bantuan bernilai RM500 seorang dan RM50,000 untuk setiap komuniti.

“Bagi mendorong sektor komoditi, kerajaan bersetuju memberi pengecualian 100 peratus duti eksport ke atas minyak sawit mentah, minyak isirong sawit mentah dan minyak isirong sawit yang diproses mulai 1 Julai hingga 31 Dis,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang disiarkan secara langsung menerusi radio dan televisyen hari ini.

Kerajaan memperkenalkan PENJANA dengan tema “Bersama Menjana Ekonomi” sebagai langkah segera untuk membangun dan merancakkan semula ekonomi negara untuk jangka masa pendek merangkumi 40 inisiatif bernilai RM35 bilion.

-- BERNAMA

 

 


 

MENARIK

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan