Jumaat, 29 Mei 2020
19/02/2020 02:09 PM

PUTRAJAYA, 19 Feb -- Negara-negara anggota Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) menghadapi pelbagai cabaran hari ini berbanding apabila perkumpulan itu ditubuhkan pada 1989 dengan ‘tidak dapat diduga’ muncul sebagai norma baharu.

Timbalan Ketua Setiausaha (Industri) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Norazman Ayob berkata negara-negara APEC perlu sentiasa bersedia untuk menerima perubahan dalam menghadapi ketidaktentuan global semasa.

“Proses globalisasi yang biasa ditakrifkan oleh kekaburan yang dibawa oleh nasionalisme ekonomi yang meningkat, ketidakpastian dasar dan penggunaan digital yang pesat di mana APEC perlu ditambah baik dengan agenda sekarang dan akan datang,” katanya dalam ucapan pada Dialog Pelbagai Pihak Berkepentingan mengenai Wawasan Pasca 2020 di sini hari ini. 

Katanya mesyuarat APEC pada tahun ini yang bertemakan, “Mengoptimumkan Potensi Manusia Menuju Masa Depan Kemakmuran Bersama’, mempunyai tanggungjawab penting untuk merangka landasan baharu di luar Matlamat Bogor. 

“Bagi mencapai matlamat ini, kita berada di sini di peringkat penting dalam sejarah apabila negara-negara APEC akan merangka hala tuju baharu bagi APEC Pasca 2020, alasan kepada kehadiran kami di sini,” katanya, sambil menambah APEC telah menjadi aspek penting dalam perdagangan serantau.

Melalui inisiatif dan aktiviti yang dijalankan oleh negara-negara anggota APEC, purata tarif merosot daripada 17 peratus pada 1989 kepada 5.3 peratus pada 2018.

“Dalam tempoh sama, bahagian APEC daripada perdagangan dunia meningkat daripada 41 peratus kepada 48 peratus, bernilai US$24 trilion,” kata Norazman. 

Bagaimanapun, di sebalik pencapaian yang baik, beliau menegaskan dunia tidak lagi sama seperti dahulu.

Bagi Wawasan Pasca 2020, katanya ia perlu dirangka dengan kreatif untuk memastikan rakyat menjadi teras perbincangan, selain mencerminkan langkah yang praktikal dalam menghadapi cabaran yang sentiasa berubah.

“Saya yakin melalui sumbangan daripada kita semua, Malaysia sebagai pengerusi pada tahun ini akan dapat menerajui pembangunan visi yang komprehensif yang dapat memastikan APEC kekal relevan. 

“Melalui ini, APEC akan menjadi perintis dalam mencapai agenda keterangkuman dan kemampanan untuk manfaat semua negara,” katanya. 

Malaysia akan menjadi tuan rumah kepada APEC sekali lagi selepas 22 tahun lepas.

Seramai 21 pemimpin dan 16,000 delegasi dari 21 negara anggota APEC dijangka menghadiri APEC 2020 di Malaysia.

-- BERNAMA

 

 

MENARIK

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan