BERITA COVID–19   Fasa endemik: Menteri terlibat diminta teliti SOP | Kanak-kanak lelaki dua tahun, dikesan kes indeks Kluster Lungkidau di Sabah | PKPD di tiga lokaliti di Sabah, Pahang - MKN | COVID: Tiga kluster baharu diisytihar di Sarawak | Remaja berusia lingkungan 12 hingga 15 tahun di Sarawak akan divaksin mulai Khamis ini | 
B FOKUS

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu Covid-19 - Pakar

29/07/2021 09:20 AM

Oleh Nurqalby Mohd Reda

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) -- Kemunculan varian baharu yang lebih agresif kebelakangan ini mencetuskan persoalan dalam kalangan masyarakat tentang keberkesanan vaksin COVID-19 sedia ada. 

Isu itu turut menjadi perhatian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mendesak syarikat farmaseutikal agar segera memastikan vaksin keluaran mereka kekal relevan terhadap apa juga varian yang dikesan.

Di negara ini, isu keberkesanan vaksin juga hangat diperkatakan, khususnya apabila kerajaan menghentikan pemberian vaksin COVID-19 keluaran Sinovac Biotech Ltd (Sinovac), syarikat farmaseutikal dari China.


Pensyarah Kanan di Kluster Kesihatan Persekitaran, Jabatan Sains Bumi dan Alam Sekitar, UKM, Dr Nurul Yuziana Mohd Yusof. - Gambar ihsan Dr Nurul Yuziana Mohd Yusof

Mengulas perkara itu kepada Bernama, pensyarah kanan di Kluster Kesihatan Persekitaran, Jabatan Sains Bumi dan Alam Sekitar, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia Dr Nurul Yuziana Mohd Yusof berkata vaksin sedia ada, baik keluaran Sinovac, Pfizer Inc  atau AstraZeneca Plc, terbukti berupaya menghalang jangkitan yang teruk dalam kalangan individu positif COVID-19.

Katanya kajian menunjukkan vaksin berkenaan dapat melindungi individu daripada jangkitan SARS-CoV-2, iaitu virus penyebab COVID-19.

Mengenai perbezaan antara vaksin keluaran Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac, beliau berkata vaksin Pfizer dan AstraZeneca menghasilkan antibodi khusus bagi spike protein (protein pepaku) virus, sementara Sinovac pula mewujudkan antibodi meluas terhadap keseluruhan struktur virus termasuk protein pepaku. 


Dua dos vaksin Pfizer dan AstraZeneca mempunyai keberkesanan lebih 50 peratus dalam melawan varian baharu. -- Gambar ihsan Dr Nurul Yuziana Mohd Yusof

Spike protein berperanan seolah-olah pintu pada sel untuk kemasukan virus COVID-19, dan sebarang antibodi yang menyasarkan atau ‘melekat’ pada spike protein ini akan menghalang kemasukan virus (COVID-19) ke dalam sel tubuh kita dan seterusnya meneutralkan virus yang mana dalam keadaan ini,  virus tidak boleh masuk ke dalam sel dan berganda menjadi banyak,’’ jelas beliau.

Menyentuh keberkesanan ketiga-tiga vaksin tersebut terhadap varian baharu COVID-19, Dr Nurul Yuziana berkata beberapa kajian yang dibuat menunjukkan dua dos vaksin Pfizer dan AstraZeneca mempunyai keberkesanan lebih 50 peratus dalam melawan varian baharu.  

“Dalam kajian yang diterbitkan New England Journal of Medicine baru-baru ini, Pfizer mempunyai keberkesanan hingga  93.7 peratus terhadap varian Alfa dan 88 peratus bagi Delta, manakala untuk AstraZeneca ialah 74.5 peratus  (Alfa) dan  67 peratus (Delta).

“Bagi Sinovac pula, setakat ini belum ada lagi data saintifik bagi melihat keberkesanannya terhadap varian baharu... berkemungkinan besar masih dalam kajian atau analisis,’’ katanya.


Kajian yang dibuat menunjukkan dua dos vaksin Pfizer dan AstraZeneca mempunyai keberkesanan lebih 50 peratus dalam melawan varian baharu. --fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

Beliau turut menegaskan keberkesanan suatu vaksin hanya dapat dipastikan menerusi analisis yang komprehensif merangkumi pelbagai data termasuk status vaksinasi bagi sesebuah populasi.

“Selain itu,  kita juga perlu melakukan ujian makmal untuk kenal pasti jenis varian  dengan lebih terperinci berbanding kaedah penyaringan COVID-19 sedia ada seperti kaedah Real-Time Polymerase Chain Reaction secara multipleks dan analisis penjujukan DNA untuk menganalisis maklumat perubahan genetik atau mutasi virus,’’ katanya.

Pada 23 Julai lepas, Sinovac menegaskan vaksin CoronaVac keluarannya berupaya melawan varian Delta iaitu varian virus COVID-19 paling agresif dengan kadar transmisi yang sangat pantas setakat ini. 


Bangunan Sinovac Biotech Ltd di China. www.tsf.pt/ Wu Hong/EPA

Jurucakap syarikat Liu Peicheng dilaporkan berkata meskipun belum ada lagi data tersedia mengenai kesan perlindungan vaksin itu, kajian membuktikan keberkesanannya di beberapa negara seperti Brazil, Indonesia, Chile dan Turki yang menggunakan CoronaVac secara meluas.

CoronaVac Sinovac merupakan vaksin tidak aktif dan antara vaksin COVID-19 paling banyak digunakan di dunia.

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan