BERITA COVID–19   Penyelidik Taiwan temui kaedah rawat pembekuan darah pesakit COVID-19 | Pemilik premis dibenar tentukan pemakaian pelitup muka | Kementerian Kesihatan pertimbang beli vaksin COVID-19 lawan varian Omicron - Khairy | Kes baharu COVID-19 turun 16.9 peratus minggu lepas - Dr Noor Hisham | Jepun akan mudahkan¬†prosedur kuarantin COVID-19 di lapangan terbang | 
COVID-19

COVID-19 diletak bawah penyakit khidmat kerana peralihan ke fasa endemik

30/05/2022 05:39 PM

DUNGUN, 30 Mei (Bernama) -- Tindakan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) yang memproses tuntutan faedah berkaitan kes COVID-19 di bawah kategori Penyakit Khidmat bermula 1 April lepas, dibuat memandangkan Malaysia kini telah beralih ke fasa endemik.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim berkata tuntutan faedah berkaitan kes COVID-19 yang sebelum ini dikategorikan sebagai tuntutan pekerja Orang Berinsurans (OB) merupakan inisiatif Perkeso untuk bersama-sama kerajaan membantu rakyat menghadapi kesan penularan wabak tersebut.

“Kalau ikutkan dalam perjanjian semasa kita menjadi ahli Perkeso tidak ada perkataan yang kita nak bagi kepada (pekerja dijangkiti) COVID-19 sebab siapa pun tidak menjangkakan wabak ini, bukan setakat Malaysia malah seluruh dunia.

“Kita cuba bantu rakyat dengan tambah satu bantuan prihatin ini jadi ia tidak akan berkekalan la. Ia atas inisiatif Perkeso,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara UiTM Cawangan Terengganu bersama Chefonic Kitchen Equipment Sdn Bhd dan Amni Food Industries Sdn Bhd di sini hari ini.

Awang berkata tuntutan faedah berkaitan kes COVID-19 yang sebelum ini dikategorikan sebagai tuntutan pekerja Orang Berinsurans (OB) adalah bagi membantu golongan pekerja yang dijangkiti COVID-19 memandangkan semua pihak termasuk majikan dan pekerja di kebanyakan sektor terkesan dengan penularan wabak tersebut.

Perkeso dalam kenyataan sebelum ini berkata bermula 1 April, pertubuhan tersebut akan memproses tuntutan faedah berkaitan kes COVID-19, di bawah kategori Penyakit Khidmat.

Pada majlis tersebut, Awang turut mengadakan lawatan ke tapak pertandingan WorldSkills Malaysia (Belia) 2022 dan WorldSkills Malaysia (Pengajar) 2022 di UiTM Cawangan Dungun.

Kedua-dua pertandingan tersebut disertai oleh pelajar dan pengajar dari pelbagai universiti di negara ini dan diadakan selama empat hari bermula Sabtu (28 Mei).

-- BERNAMA

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan