BERITA COVID–19   Hampir 13.2 juta kanak-kanak di AS dijangkiti COVID-19 | Filipina kesan jangkitan tempatan subvarian Omicron BA.2.12.1  | 30 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19 | Kes baharu COVID-19 meningkat 119 peratus minggu lepas - KP Kesihatan | Singapura lapor 3 kes tempatan varian Omicron BA.4, BA.5 | 
COVID-19

China sasar kekang COVID-19 dengan kos minimum, tempoh lebih singkat

12/05/2022 04:25 PM

BEIJING, 12 Mei (Bernama) -- Usaha China untuk mencapai matlamat ‘dinamik sifar COVID-19’ adalah bertujuan bagi mengekang penularan wabak dengan kos terendah dalam masa tersingkat.

Jurucakap Kementerian Luarnya, Zhao Lijian dalam satu sidang media pada Rabu turut menafikan bahawa matlamat itu adalah bertujuan mengekalkan jangkitan sifar.

Menurut beliau, usaha itu adalah untuk melindungi kesihatan, kehidupan dan pengeluaran secara berkesan dan maksimum untuk 1.4 billion rakyat China.

“Kebanyakan rakyat China sedang menjalani kehidupan dan pengeluaran seperti biasa. Kadar jangkitan COVID-19 dan kadar kematian di negara ini kekal terendah di dunia.

“Satu tesis yang diterbitkan majalah ‘The Lancet ‘pada Mac menunjukkan pandemik COVID-19 dianggarkan telah meragut nyawa seramai 18.2 juta orang di seluruh dunia setakat ini.

“Menurut tesis itu kadar kematian mencatat 120 kes kematian bagi setiap 100,000 orang; kadar ini mencatat 179 bagi setiap 100,000 orang di Amerika Syarikat, manakala hanya 0.6 di China. Ini adalah hasil daripada dasar ‘dinamik sifar COVID-19’ di China.

“Langkah-langkah China dalam usaha mencegah dan mengawal pandemik terbukti berasaskan sains dan berkesan. China adalah satu daripada negara paling berjaya dalam peperangan melawan wabak di dunia. Fakta ini turut diakui masyarakat antarabangsa.

“Dasar ‘dinamik sifar COVID-19’ China telah menawarkan perlindungan berkesan kepada golongan rentan seperti warga emas dan mereka yang mempunyai komorbiditi,” kata Zhao.

Difahamkan, Pengarah Serantau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi rantau Pasifik Barat mengiktiraf langkah China dalam usaha melawan wabak.

Beliau berkata China sentiasa mengemaskini dasar pencegahan dan kawalan wabak, menyemak semula peraturan yang termaktub dalam panduan pencegahan, dan mengubahsuai kaedah ujian pengesanan jangkitan dan kuarantin berpandukan perkembangan situasi semasa penularan COVID-19.

China terbukti mempunyai asas, kemudahan dan keupayaan untuk mengamalkan dasar ‘dinamik sifar COVID-19’ serta yakin untuk berjuang melawan wabak, sekali gus menyumbang kepada usaha memerangi pandemik global.

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan