BERITA COVID–19   Hampir 13.2 juta kanak-kanak di AS dijangkiti COVID-19 | Filipina kesan jangkitan tempatan subvarian Omicron BA.2.12.1  | 30 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19 | Kes baharu COVID-19 meningkat 119 peratus minggu lepas - KP Kesihatan | Singapura lapor 3 kes tempatan varian Omicron BA.4, BA.5 | 
COVID-19

173 pesakit COVID-19 ambil ubat Paxlovid sembuh sepenuhnya - Khairy

12/05/2022 04:06 PM

KUALA LUMPUR, 12 Mei (Bernama) -- Seramai 173 pesakit COVID-19 yang diberikan ubat antiviral Paxlovid telah sembuh sepenuhnya dan tiada sebarang kesan sampingan dilaporkan hingga 9 Mei lepas, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata penggunaan ubat antiviral itu bagi merawat pesakit COVID-19 telah dimulakan sejak 15 April lepas di 512 Pusat Penilaian COVID-19 (CAC) di klinik kesihatan dan 78 hospital kerajaan.

“Setakat ini, keutamaan pemberian rawatan Paxlovid adalah kepada kumpulan pesakit COVID-19 berisiko tinggi yang mengalami gejala ringan hingga sederhana,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Antara kriteria pesakit COVID-19 yang diberi keutamaan adalah berumur 18 tahun dan ke atas, jangkitan COVID-19 kategori 2 dan 3, tidak memerlukan terapi oksigen serta golongan berisiko tinggi mendapat jangkitan COVID-19 yang teruk seperti pesakit diabetes, darah tinggi, buah pinggang, asma dan paru-paru kronik, jantung dan kanser.

Khairy berkata pesakit COVID-19 dalam kumpulan itu boleh hadir ke CAC di klinik kesihatan dan hospital kerajaan terpilih untuk dinilai kesesuaian sebelum boleh dimulakan rawatan dengan Paxlovid.

“Ubat ini perlu dimulakan segera dalam tempoh lima hari sejak mula bergejala untuk keberkesanan yang optimum bagi mengurangkan risiko komplikasi jangkitan yang lebih teruk,” katanya.

Sementara itu, Khairy berkata pemberian dos penggalak kedua secara sukarela ke atas individu berumur 60 tahun dan ke atas kini boleh dilakukan dalam tempoh empat hingga enam bulan selepas suntikan dos pertama.

 Beliau berkata syor pemberian dos penggalak kedua turut terpakai ke atas individu dewasa berumur 18 hingga 59 tahun yang mempunyai risiko klinikal penyakit teruk (seperti penyakit kronik jantung, paru-paru, buah pinggang, hati dan lain-lain) selepas berbincang dengan pengamal perubatan berdaftar.

“KKM juga ingin memaklumkan bahawa pengambilan vaksin dos penggalak kedua ini adalah secara sukarela,” katanya.

Bagi remaja berumur 12 hingga 17 tahun dengan risiko klinikal penyakit teruk pula, beliau berkata mereka boleh ditawarkan dos penggalak pertama dalam tempoh empat hingga enam bulan selepas menerima suntikan dos primer dan juga berbincang dengan pengamal perubatan berdaftar.

-- BERNAMA 

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan