BERITA PRU15   PRU15 Padang Serai: Calon BN teruskan kempen | DUN Tioman: Masyarakat Orang Asli harap masalah air diselesaikan | DUN Tioman: Calon BN bertemu calon PH, bincang strategi kempen | Calon PN Padang Serai beri keterangan kepada polis berhubung kenyataan ‘kerajaan zina’ | PRU15: Hampir RM400 juta diperlukan untuk atasi banjir di Padang Serai | 
COVID-19

NADMA pertimbang pengesahan kematian untuk bantuan COVID-19

29/06/2021 11:23 AM

KUALA LUMPUR, 29 Jun -- Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) sentiasa mempertimbangkan apa sahaja pengesahan kematian yang dikemukakan bagi permohonan Bantuan Khas Pengurusan Kematian COVID-19 NADMA.

NADMA dalam kenyataan hari ini memaklumkan ia termasuk borang permohonan sijil kematian, permit menguburkan atau apa sahaja bentuk dokumen perakuan kematian.

Jelasnya, Sekretariat Bantuan Khas Pengurusan Kematian COVID-19 mengambil maklum akan kesukaran untuk mendapatkan sijil kematian sebagai dokumen sokongan permohonan memandangkan operasi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sepanjang kawalan pergerakan adalah terhad.

“Pemakluman menerusi portal www.nadma.gov.my juga sebelum ini ada menyatakan bahawa walau apa pun pengesahan kematian yang dikemukakan oleh pemohon, pihak sekretariat hanya akan memperaku dan mengesahkan permohonan yang mempunyai rekod data kematian COVID-19 (due and with) melalui portal rekod yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan sahaja,” menurut kenyataan itu.

Bantuan Khas Pengurusan Kematian COVID-19 NADMA merupakan bantuan ‘one-off’ sehingga kadar maksimum RM5,000 yang diberikan kepada waris si mati yang meninggal dunia berkaitan jangkitan virus COVID-19 (kematian akibat COVID-19 atau kematian dengan COVID-19).

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan