BERITA COVID–19   Garis panduan ketat bendung COVID semasa PRN Sarawak | COVID: Kes cecah empat angka di N.Sembilan susulan saringan bersasar | Sembilan rumah panjang di Matu, Sarawak dikenakan PKPD | Sembilan rumah panjang di Matu, Sarawak dikenakan PKPD | COVID-19: Dua kluster baru babit pusat jagaan warga emas di Sarawak | 
COVID-19

JHEAINS nafi video tular dakwa jemaah solat Jumaat tidak patuh SOP

23/01/2021 03:52 PM

SEREMBAN, 23 Jan -- Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) hari ini menafikan satu rakaman video tular yang mendakwa jemaah solat Jumaat di Masjid At-Taqwa, Paroi di sini tidak mengikuti prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Pengarahnya Datuk Mohd Zaidi Ramli berkata aktiviti solat Jumaat itu dipantau sepenuhnya oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan petugas masjid selain para jemaah juga mematuhi SOP seperti membawa sejadah sendiri, memakai pelitup muka dan mematuhi arahan penjarakan fizikal.

“Hanya satu pintu pagar sahaja dibuka untuk laluan masuk ke kawasan masjid dan jawatankuasa masjid juga menyediakan tiga khemah di luar kawasan masjid untuk tujuan melicinkan proses pendaftaran dan mengimbas suhu badan jemaah.

“Jemaah juga tidak dibenarkan meletakkan kenderaan di dalam kawasan masjid berdasarkan SOP yang telah ditetapkan. Oleh sebab itu, terdapat banyak kenderaan kelihatan di bahu jalan,” katanya dalam kenyataan.

Semalam, video berdurasi lebih dua minit tular di media sosial susulan perkongsian seorang lelaki yang mendakwa jemaah di masjid berkenaan tidak memakai pelitup muka dan hadir ke masjid dengan kapasiti yang ramai.

Mohd Zaidi berkata jemaah yang dilaporkan hadir semalam hanyalah seramai 900 individu sahaja walaupun kapasiti dibenarkan dengan mengambil kira penjarakan fizikal adalah sebanyak 1,200 individu, manakala kapasiti sebenar masjid itu tanpa penjarakan fizikal adalah seramai 3,000 jemaah.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan