BERITA COVID–19   COVID: Jumlah kes baharu 3,680, tujuh lagi kematian - KP Kesihatan | JAIS benarkan Penolong Pendaftar Perkahwinan kendali akad nikah melalui sidang video | COVID-19: Thailand kerja keras sekat penularan COVID-19 di wilayah Samut Sakhon | Sindiket pemalsuan slip saringan COVID-19 didalangi warga Pakistan tumpas | PKP di Sibu dilanjutkan hingga 14 Feb - Uggah | 
COVID-19

Pesakit COVID-19 di Melaka akan dihantar ke MAEPS - Sulaiman

10/01/2021 04:14 PM

ALOR GAJAH, 10 Jan  -- Melaka akan menghantar pesakit positif COVID-19 di negeri itu ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di Selangor, memandangkan Hospital Melaka kini tidak lagi mampu menampung jumlah pesakit.

Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali berkata peningkatan mendadak kes COVID-19 di negeri itu menyebabkan hospital tersebut  yang berkapasiti 200 katil dan satu-satunya pusat kuarantin di Melaka,  tidak dapat memenuhi keperluan semasa. 

“… bila berlakunya peningkatan kes COVID-19, (contohnya) kelmarin 70 kes, semalam 50 kes, sudah pasti hospital itu tidak boleh menampung jumlah mereka yang positif,” katanya yang ditemui pemberita selepas menyampaikan bantuan kerajaan negeri kepada 530 murid sekolah rendah bagi sesi akademik 2021, di sini hari ini.

Menurut Sulaiman, dua PKRC sebelum ini, iaitu Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan dan Teknologi Jabatan Kerja Raya serta  Akademi Latihan Jabatan Pengangkutan Jalan, kini kembali beroperasi mengikut fungsi asal masing-masing.

Katanya kerajaan negeri turut bercadang menjadikan beberapa hotel di negeri itu sebagai pusat kuarantin sebagai langkah terakhir sekiranya keadaan memerlukan.

Melaka mencatatkan peningkatan mendadak kes harian dengan 50 kes dilaporkan semalam dan 70 kes pada Jumaat lepas, menjadikan jumlah keseluruhan kes positif COVID-19 di negeri itu sebanyak 1,548 kes sejak Mac tahun lepas.    

-- BERNAMA     

 


 

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan