COVID-19

COVID-19: Penolong juruterbang kes positif terbaharu di Sarawak

31/12/2020 07:46 PM

KUCHING, 31 Dis -- Satu daripada dua kes positif terbaharu COVID-19 (kes ke-1,116) yang dikesan di daerah Miri membabitkan seorang lelaki warganegara Malaysia yang bertugas sebagai penolong juruterbang di sebuah syarikat penerbangan serantau mengendalikan Perkhidmatan Udara Luar Bandar (RAS) di Sabah, Labuan dan Sarawak.

Kenyataan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) hari ini memaklumkan bahawa perkembangan tersebut menjadikan jumlah keseluruhan kes positif COVID-19 di Sarawak meningkat kepada 1,117.

Menurut kenyataan itu, juruterbang terbabit yang bukan berasal dari Sarawak telah mendapatkan rawatan kesihatan dan menjalani ujian saringan COVID-19 pada 29 Dis lepas di sebuah hospital swasta kerana mengalami sakit tekak sejak 28 Dis.

Ujian saringan itu didapati positif pada 30 Dis dan siasatan awal menunjukkan beliau pernah melakukan tugasan penerbangan dengan bermalam, pergi dan balik ke Kota Kinabalu, Sabah dari Miri pada 21, 24 serta 26 Dis sebelum mengalami tanda dan gejala jangkitan COVID-19 pada 28 Dis.

Sebelum ini, beliau pernah melakukan ujian saringan COVID-19 pada 14 Dis lepas namun keputusannya adalah negatif.

Juruterbang terbabit juga pernah melawat beberapa premis makanan dan pusat membeli-belah di sekitar Miri dan pada 30 Dis, melakukan penerbangan dari Miri ke Lawas, Ba’ kelalan serta Bario.

“Selain itu, beliau pernah mengunjungi beberapa premis makanan di Lapangan Terbang Miri dan sebuah restoran di bandar raya tersebut sebelum dimasukkan ke Hospital Miri untuk rawatan lanjut pada malam 30 Dis lepas,” menurut JPBN Sarawak.

Kes itu dikategorikan sebagai kes import B iaitu mendapat jangkitan semasa berada di kawasan berisiko tinggi jangkitan COVID-19 di Sabah.

Kenyataan JPBN Sarawak memaklumkan bahawa siasatan terperinci pergerakan dan pengesanan semua kontak rapat kes itu sedang giat dilakukan oleh Pejabat Kesihatan Bahagian Miri.

Sementara itu, satu lagi kes melibatkan seorang lelaki warga tempatan Sarawak yang tiba di Lapangan Terbang Miri pada 27 Dis lepas dan disahkan positif hari ini.

Menurut kenyataan itu, kes tersebut dikatakan berkemungkinan mendapat jangkitan semasa berada di Johor atau Pulau Pinang berdasarkan sejarah perjalanannya dalam tempoh 14 hari lepas. 

-- BERNAMA

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan