Sabtu, 28 November 2020

61,861

Jumlah kes

1,109

Kes baharu

50,204

Jumlah discaj

350

Jumlah kematian
2 Kes terbaharu
27 NOV 2020 (Sumber KKM)
PEMBUDAYAAN NORMA BAHARU
19/11/2020 05:09 PM

GEORGE TOWN, 19 Nov -- Kerajaan negeri Pulau Pinang sedia mempertimbangkan saranan pemotongan gaji ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi menangani cabaran berdepan pandemik COVID-19.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata kerajaan negeri telah melaksanakan langkah sama pada April lepas dengan pemotongan sebulan gaji exco ketika itu untuk disumbangkan kepada Tabung COVID-19 negeri.

Malah, beliau berkata semua ADUN termasuk dari parti pembangkang sebulat suara menyumbang 30 peratus daripada gaji mereka untuk tabung berkenaan.

"Pada April lepas, semua exco negeri telah menderma satu bulan gaji. Kami tidak cakap kosong, tetapi kami menyumbang. Begitu juga dengan semua ADUN sama ada di pihak kerajaan atau pembangkang, mereka turut menderma gaji mereka bagi meringankan beban rakyat yang terkesan.

"Jadi, untuk saranan ini (potongan bagi meringankan bebanan kerajaan negeri) kami bersedia untuk pertimbangkan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai saranan dan langkah yang diambil oleh beberapa kerajaan negeri membuat pemotongan gaji dalam usaha mengurangkan bebanan kerajaan negeri.

Chow menjelaskan bahawa langkah pemotongan gaji sebelum ini dilakukan atas kesedaran daripada exco dan ADUN sendiri yang mahu menyumbang bagi membantu golongan terjejas, dan Pulau Pinang adalah antara negeri terawal mengambil langkah berkenaan.

"Menerusi sumbangan kepada tabung COVID-19 ini pelbagai bantuan dan keperluan dapat diberikan antaranya membeli peralatan perlindungan diri (PPE) serta  membantu golongan terkesan," katanya.

-- BERNAMA

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan