BERITA COVID–19   Program turun padang, lembutkan warga emas terima vaksin | Mulai Selasa, hanya individu positif COVID-19 menerusi ujian RT-PCR dimasukkan ke PKRC Kelantan | MAECC gesa kerajaan percepat kelulusan penggunaan Ivermectin untuk rawat COVID-19 | COVID: 398,846 kes sporadik direkodkan sejak 1 Jan hingga 19 Jun | Hanya 18.9 peratus Orang Asli daftar imunisasi COVID-19, Jakoa pergiat inisiatif | 
COVID-19

Pulau Pinang pertimbang potong gaji exco, ADUN

19/11/2020 05:09 PM

GEORGE TOWN, 19 Nov -- Kerajaan negeri Pulau Pinang sedia mempertimbangkan saranan pemotongan gaji ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi menangani cabaran berdepan pandemik COVID-19.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata kerajaan negeri telah melaksanakan langkah sama pada April lepas dengan pemotongan sebulan gaji exco ketika itu untuk disumbangkan kepada Tabung COVID-19 negeri.

Malah, beliau berkata semua ADUN termasuk dari parti pembangkang sebulat suara menyumbang 30 peratus daripada gaji mereka untuk tabung berkenaan.

"Pada April lepas, semua exco negeri telah menderma satu bulan gaji. Kami tidak cakap kosong, tetapi kami menyumbang. Begitu juga dengan semua ADUN sama ada di pihak kerajaan atau pembangkang, mereka turut menderma gaji mereka bagi meringankan beban rakyat yang terkesan.

"Jadi, untuk saranan ini (potongan bagi meringankan bebanan kerajaan negeri) kami bersedia untuk pertimbangkan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai saranan dan langkah yang diambil oleh beberapa kerajaan negeri membuat pemotongan gaji dalam usaha mengurangkan bebanan kerajaan negeri.

Chow menjelaskan bahawa langkah pemotongan gaji sebelum ini dilakukan atas kesedaran daripada exco dan ADUN sendiri yang mahu menyumbang bagi membantu golongan terjejas, dan Pulau Pinang adalah antara negeri terawal mengambil langkah berkenaan.

"Menerusi sumbangan kepada tabung COVID-19 ini pelbagai bantuan dan keperluan dapat diberikan antaranya membeli peralatan perlindungan diri (PPE) serta  membantu golongan terkesan," katanya.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan