Ahad, 25 Oktober 2020

25,742

Jumlah kes

1,228

Kes baharu

16,555

Jumlah discaj

221

Jumlah kematian
7 Kes terbaharu
24 OKT 2020 (Sumber KKM)
PEMBUDAYAAN NORMA BAHARU
17/10/2020 11:50 AM

KUALA LUMPUR, 17 Okt -- Sejumlah 80 anggota Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JBPMWPKL) hari ini menjalankan proses sanitasi awam di ibu negara bagi bantu mengekang penularan COVID-19.

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Mahadi Che Ngah berkata kawasan tumpuan utama adalah di sekitar Dataran Merdeka, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Ampang, Jalan Bukit Nenas, Jalan Petaling dan Pasar Seni.

"Tujuan utamanya adalah untuk memastikan lokasi ini bersih kerana ia adalah kawasan yang menjadi tumpuan awam selain menjadi tempat persinggahan gelandangan. 

"Kami memilih melakukan operasi pada hujung minggu disebabkan keadaan jalan yang lengang seterusnya membolehkan operasi berjalan dengan lancar," katanya kepada pemberita selepas membuat tinjauan Operasi Sanitasi Awam C19, di sini, hari ini.

Mahadi berkata operasi seumpama ini akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi memastikan bandar raya ini terjamin dari segi kebersihannya dan seterusnya membantu mengurangkan mangsa pandemik ini. 

"Jika boleh, kita mahu Kuala Lumpur bebas daripada wabak COVID-19 dan proses sanitasi ini juga merupakan satu pembudayaan dalam norma baharu dan ia memerlukan kerjasama daripada semua pihak," katanya. 

Pada masa sama, Mahadi menyeru orang awam untuk memberi kerjasama dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan kerajaan bagi membantu menyekat penularan COVID-19. 

-- BERNAMA

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan