Isnin, 30 November 2020

65,697

Jumlah kes

1,212

Kes baharu

54,759

Jumlah discaj

360

Jumlah kematian
3 Kes terbaharu
30 NOV 2020 (Sumber KKM)
PEMBUDAYAAN NORMA BAHARU
11/10/2020 12:09 AM

KUALA LUMPUR, 10 Okt -- Seramai 1,140 anggota tentera dikerah membantu negara dan pihak berkuasa terutama Kementerian Kesihatan Malaysia memutuskan rantaian penularan gelombang ketiga pandemik COVID-19.

Markas Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam kenyataan hari ini menyebut anggota Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akan terbabit penugasan sekatan jalan raya serta rondaan menggunakan kenderaan pelbagai guna (MPV).

"Panglima ATM Tan Sri Affendi Buang menggagaskan ATM sentiasa komited dan bersiap siaga membantu agensi lain berkaitan bagi menangani pandemik COVID-19 yang kini memasuki gelombang ketiga,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyebut melalui ‘Op Penawar,’ anggota tentera diatur gerak bagi menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Anggota tentera akan meningkatkan aspek kawalan seperti pemasangan wayar concertina di kawasan-kawasan yang berisiko tinggi sepertimana yang dilaksanakan di Kunak dan Semporna, Sabah.

“Ini termasuk pelaksanaan Pasukan Petugas Operasi Pematuhan dalam membantu pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) memantau dan menguat kuasa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) PKPP yang telah ditetapkan,” menurut kenyataan itu.

Markas ATM berkata  atur gerak anggota akan ditambah mengikut keperluan dari semasa ke semasa terutama di kawasan PKPD dan PKPDB di Tawau, Kunak, Semporna dan Lahad Datu serta PKPB Mukim Klang.

“Sebagai contoh, sehingga semalam TDM telah menambah 40 anggota untuk ditugaskan di kawasan Zon Merah di Mukim Klang,” katanya.

Dalam pada itu, Pasukan Petugas Kebangsaan (NTF) dengan kerjasama agensi keselamatan lain seperti ATM, Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM), Jabatan Imigresen dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia menerusi Op Benteng akan terus mempertingkat kawalan sempadan maritim dan darat.

Kenyataan itu memaklumkan bahawa kawasan Pantai Timur Sabah akan diberikan fokus untuk mengekang kemasukan pendatang tanpa izin dari negara jiran.

“Ini juga termasuk memperkasakan kerjasama kawalan persempadanan di bawah tanggungjawab Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom),” menurut kenyataan itu.

Sehubungan itu, ATM melalui Kor Kesihatan Diraja komited bekerjasama dengan pihak KKM dan beroperasi secara bersepadu menyediakan Penasihat Teknikal di Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC).

"Ia juga membabitkan pegawai perubatan, pergigian serta paramedik tentera yang menyediakan perkhidmatan ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR).

"…. perkhidmatan nyah kuman, pos rawatan dan atur gerak aset perubatan di Hospital Medan bagi membantu operasi Kementerian Kesihatan dalam menangani wabak COVID-19 ini," katanya.

Pada masa sama, TUDM turut melaksanakan penerbangan khas untuk membawa peralatan perubatan, pakaian perlindungan diri (PPE) dan sampel RT menggunakan pesawat jenis A400M yang berpangkalan di Pangkalan Udara Subang.

Kenyataan itu juga menjelaskan bahawa TUDM sudah melaksanakan misi penerbangan bagi membawa barangan serta kelengkapan perubatan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu dan Lapangan Terbang Tawau.

"Penerbangan ini adalah kerjasama antara kementerian terbabit dan ATM bagi menyalurkan bantuan serta barangan perubatan dalam misi mengekang wabak itu," menurut kenyataan itu.

-- BERNAMA    

 

 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan