BERITA COVID–19   Varian delta: Timbalan KM Sarawak mahu kawalan di sempadan Sarawak diperketat | India catat 51,667 kes baharu COVID-19 | COVID: 5,812 kes baharu, kekal lebih 5,000 tiga hari berturut-turut | Lebih 15,000 individu daftar vaksin di Pusat Internet Komuniti - MCMC | Langgar SOP: JTK kenakan kompaun RM1.2 juta sejak 1 Jun lepas - Saravanan | 
COVID-19

Lapor polis jika lihat lebih 20 individu berkumpul pada hari pertama Aidilfitri

18/05/2020 06:02 PM

LABUAN, 18 Mei -- Polis Labuan meminta penduduk membuat laporan di balai polis berhampiran jika melihat lebih 20 individu berkumpul di sesebuah rumah pada hari pertama perayaan Aidilfitri.

Ketua Polis Labuan Supt Muhamad Farid Ahmad berkata walaupun tidak ada sekatan jalan raya semasa perayaan itu, pemantauan ketat akan dilakukan untuk memastikan orang ramai mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk mengekang penularan COVID-19.

"Kami mengingatkan mereka yang menyambut hari raya agar tidak melanggar SOP pada hari pertama perayaan Aidilfitri. Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang melanggar had 20 pengunjung untuk satu rumah," katanya kepada Bernama hari ini, sambil menambah pemantauan ketat adalah untuk mencegah “kluster COVID-19 Hari Raya’.

Farid juga mengingatkan mereka yang ingin menunaikan solat Jumaat, solat  sunat Tarawih dan solat suna Aidilfitri untuk mematuhi sepenuhnya SOP penjarakan sosial.

"Sejak 4 Mei, kami mempunyai 16 pasukan peronda untuk memantau pergerakan orang ramai dalam mematuhi penjarakan sosial, di premis perniagaan atau tempat ibadah. Ini lebih-lebih lagi setelah solat Jumaat dan Tarawih dibenarkan di zon hijau COVID-19 di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan,” katanya.

Sekurang-kurangnya 12 masjid dan lapan surau di Labuan dibenarkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) untuk melaksanakan solat Jumaat dan solat berjemaah tidak kurang daripada tiga orang dan tidak lebih daripada 30 orang, yang terdiri daripada pegawai dan petugas masjid, serta jemaah lain yang ditentukan oleh pentadbiran masjid.

Masjid Sultan Muhammad V Labuan telah memutuskan hanya anggota jawatankuasa, pegawai dan petugas masjid serta pihak media yang tidak melebihi 30 orang, dibenarkan untuk menunaikan solat berjemaah di masjid pada satu-satu masa.

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan