COVID-19

COVID-19: Kakitangan diuji negatif, TDMC beroperasi semula sejak semalam

10/03/2020 11:33 PM

KUALA LUMPUR, 10 Mac -- Pusat Perubatan Taman Desa (TDMC) yang mengesahkan satu kes pesakit dijangkiti virus COVID-19 pada 5 Mac lepas, telah beroperasi semula secara penuh sejak semalam.

TDMC, antara rangkaian hospital di bawah Kumpulan Medic Iman Sdn Bhd (KMI Healthcare), dalam satu kenyataan menyebut bahawa pusat itu baru-baru ini telah menguji sejumlah 43 petugas penjagaan kesihatan (HCW) bagi COVID-19 dan hasil ujian bagi kesemuanya adalah negatif.

"Bagaimanapun, sebagai langkah keselamatan lanjut, enam petugas terbabit telah dikuarantin. Ujian nasofarinks telah dilakukan ke atas setiap kontak primer dan sekunder yang berinteraksi rapat dengan pesakit," menurut kenyataan itu.

Sebagai langkah berjaga-jaga, kenyataan itu menyebut bahawa ujian kedua akan dilakukan tidak lama lagi.

Pada 25 Feb, pesakit yang dimasukkan ke TDMC dilaporkan positif jangkitan virus itu pada 4 Mac dan hospital tersebut telah mengambil langkah segera dengan menutup semua bilik wad yang dijangkiti dan semua HCW yang berhubungan dengan pesakit dikenal pasti untuk tapisan.

"Pada 6 Mac, satu proses disinfeksi dan dekontaminasi telah dilaksanakan dengan jayanya di semua kawasan pesakit."

"Ciri-ciri kerja mereka menyebabkan petugas penjagaan kesihatan berdepan risiko yang semakin meningkat serta boleh dijangkiti mana-mana penyakit berjangkit, termasuk COVID-19," menurut kenyataan itu.

KMI Healthcare turut mengambil semua langkah berjaga-jaga bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan kakitangan, pesakit dan komuniti yang menerima perkhidmatannya.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan RM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2023 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan