BERITA COVID–19   Kes COVID-19 meningkat, Itali perketat protokol kesihatan | Canberra hadapi gelombang baharu COVID-19 - Kementerian Kesihatan | Singapura lapor kematian pertama bawah umur 12 tahun akibat COVID-19 | Tiada SOP tambahan laksana ibadah korban tahun ini - MAIK | COVID: Kes baharu meningkat, kematian menurun minggu lalu - Noor Hisham | 
COVID-19

COVID-19: Dapatkan fakta daripada sumber sahih - Dr Noor Hisham

12/02/2020 11:53 PM

KUALA LUMPUR, 12 Feb -- Penting bagi semua pihak mendapatkan kebenaran dan fakta daripada sumber yang sahih berhubung penularan COVID-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

"Setiap orang mesti bertanggungjawab apabila berkongsi maklumat dan lebih baik bagi kita untuk tidak berkongsi jika sumber dan kesahihannya diragui," katanya dalam kenyataan malam ini.

Dr Noor Hisham berkata maklumat terkini mengenai situasi COVID-19, nama rasmi bagi novel koronavirus 2019, di Malaysia boleh didapati di saluran media sosial rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

"Berdasarkan penilaian terkini KKM, keadaan jangkitan COVID-19 adalah terkawal dan dalam fasa pembendungan awal. KKM akan terus mengukuhkan kesiapsiagaan bagi kemungkinan fasa seterusnya iaitu pembendungan akhir dan seterusnya, fasa mitigasi," katanya.

Terdahulu, pada sebelah petang, Dr Noor Hisham menghadiri sesi khas ‘Informa Markets’ dengan komuniti perniagaan dan wakil kedutaan untuk memberi penjelasan mengenai situasi COVID-19 di Malaysia.

Kira-kira 200 ketua dan wakil dari pelbagai sektor perniagaan menghadiri sesi itu, termasuk pengeksport dan pengeluar perabot dan pembinaan, air dan air sisa serta keselamatan komersial.

Dr Noor Hisham berkata Malaysia terus menerima komitmen kukuh dari pelbagai pihak berkepentingan, baik dari sektor awam dan swasta, serta masyarakat sivil termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam usaha pencegahan dan kawalan jangkitan virus.

Malaysia juga akan terus mengukuhkan kerjasama pelbagai hala antara negara anggota ASEAN serta di seluruh dunia untuk memastikan penularan jangkitan dikendalikan secara kolaboratif, terutamanya dalam pencegahan dan pengurusan jangkitan rentas sempadan, katanya.

-- BERNAMA

 

 


 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan