BERITA COVID–19   Kes COVID-19 meningkat, Itali perketat protokol kesihatan | Canberra hadapi gelombang baharu COVID-19 - Kementerian Kesihatan | Singapura lapor kematian pertama bawah umur 12 tahun akibat COVID-19 | Tiada SOP tambahan laksana ibadah korban tahun ini - MAIK | COVID: Kes baharu meningkat, kematian menurun minggu lalu - Noor Hisham | 
COVID-19

KKM terima tambahan 26 pengimbas haba - Dzulkefly

12/02/2020 06:20 PM

PUTRAJAYA, 12 Feb -- Kementerian Kesihatan (KKM) telah menerima tambahan 26 pengimbas haba yang akan ditempatkan di pintu masuk negara, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Katanya, ini menjadikan jumlah keseluruhan pengimbas haba adalah 80, berbanding 54 sebelum ini. 

“Kita baru terima dan akan segera menempatkannya di lokasi pintu masuk negara. Juga terdapat permintaan untuk menempatkan lebih banyak pengimbas haba di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di Johor,” katanya.

Sebelum ini, Kementerian Kewangan menerusi menterinya, Lim Guan Eng memberi jaminan akan menyegerakan pemberian peruntukan tambahan untuk 12 pengimbas suhu seperti dinyatakan oleh Dzulkefly.

Mengulas mengenai kes terbaharu positif COVID-19 di Singapura melibatkan seorang lelaki berumur 35 tahun yang bekerja di republik itu tetapi menetap di Johor, Dzulkefly berkata KKM sudah menghubungi pihak Singapura untuk mendapatkan maklumat lanjut seterusnya melakukan pengesanan kontak.

Dzulkefly berkata kerajaan turut memperketatkan saringan kesihatan di pintu masuk CIQ Johor bagi mengekang penularan COVID-19, nama rasmi penyakit virus korona 2019 yang diisytiharkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan