BERITA COVID–19   COVID-19: Lebih 22.9 juta dewasa lengkap divaksin | KKM tidak cadang lanjut vaksinasi PICKids | Kejayaan Malaysia masuk fasa peralihan ke endemik turut dibantu kempen COVID-19 RTM | “Tahniah rakyat Malaysia” - Khairy | COVID-19: Satu lagi kematian dilaporkan di Korea Utara | 
COVID-19

Koronavirus: Thai Airways kurangkan penerbangan ke China

03/02/2020 07:13 PM

BANGKOK, 3 Feb -- Thai Airways, seperti syarikat penerbangan yang lain, mengurangkan jumlah penerbangannya ke dan dari destinasi-destinasi di China berikutan penularan 2019 novel koronavirus (2019-nCoV) di negara ini.

Naib Presiden (Jualan) Thai Airways International Public Company Limited (THAI) Nond Kalinta berkata syarikat penerbangan itu telah menyemak semula kekerapan penerbangan ke beberapa destinasi di China untuk menyesuaikan dengan pengurangan permintaan ke dan dari China antara 6 hingga 29 Feb.

Dua penerbangan sehari bagi laluan Bangkok-Beijing-Bangkok dan Bangkok-Guangzhou-Bangkok akan dikurangkan kepada satu penerbangan antara 8 hingga 29 Feb dan dua penerbangan sehari untuk laluan Bangkok-Shanghai-Bangkok juga akan dikurangkan kepada satu penerbangan antara 10 hingga 29 Feb. 

Penerbangan bagi laluan Bangkok-Chengdu-Bangkok akan dikurangkan daripada tujuh seminggu kepada lima antara 6 hingga 27 Feb; laluan Bangkok-Kunming-Bangkok daripada tujuh penerbangan seminggu kepada tiga antara 6 hingga 29 Feb dan laluan Bangkok-Xiamen-Bangkok daripada empat seminggu kepada dua dari 6 hingga 27 Feb.

“THAI akan memantau dengan teliti keadaan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan terhadap penularan novel koronavirus bagi meraih kepercayaan penumpang,” menurut Nond dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini pada Isnin.

Beliau berkata penumpang boleh menyusun semula jadual perjalanan mereka di mana-mana pejabat jualan syarikat penerbangan itu.

Maklumat lanjut mengenai jadual atau pembatalan penerbangan boleh didapati di laman sesawang thaiairways.com, atau hubungi pusat talian 24 jam THAI di 0-2356-1111. 

Thailand mengesan 19 kes disahkan koronavirus. Dua daripadanya adalah rakyat Thai.

-- BERNAMA

 

 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan