Rabu, 28 Oktober 2020
AM
18/10/2020 12:56 PM

KUALA LUMPUR, 18 Okt -- Seramai empat pegawai Institut Perubatan Forensik Negara, Hospital Kuala Lumpur (HKL) dimobilisasi ke Hospital Tawau, Sabah hari ini, bagi menjalankan tugas perubatan forensik dan pengurusan kematian akibat COVID-19 di kawasan timur negeri itu.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata pasukan forensik itu membabitkan  seorang pakar perubatan forensik, dua pegawai perubatan dan seorang penolong pegawai perubatan.

“Bagi pakar perubatan forensik, beliau akan bertugas di Tawau selama 3 bulan. Kesemua petugas barisan hadapan ini telah bersiap sedia untuk menjalankan tugas di lapangan dalam usaha negara membendung penularan pandemik COVID-19.

“Bagi pihak rakyat Malaysia, terima kasih diucapkan kepada wira-wira negara ini,” katanya menerusi hantaran dalam Facebook pagi ini.

Sehingga semalam, seramai 767 anggota perubatan dan kesihatan awam KKM daripada pelbagai kategori dan skim perkhidmatan telah digerakkan ke Tawau, Lahad Datu, Semporna, Sandakan dan Kota Kinabalu. 

Hampir setiap hari terdapat kematian baharu akibat wabak itu direkodkan di Sabah sejak minggu lepas  dan empat lagi kes maut dilaporkan di negeri itu semalam.

-- BERNAMA

 

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan