Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Pembangunan bandar pintar perlu sesuai dengan rancangan, visi, teknologi

MELAKA, 30 April (Bernama) -- Pembangunan sesebuah bandar pintar perlu mengambil kira beberapa perkara antaranya membuat perancangan, visi dan teknologi yang bersesuaian dengan bandar berkenaan.

Menurut Ketua Perunding Digital, Arup Singapore Pte Ltd, Brice Richard, sebuah bandar pintar adalah bandar yang mempunyai perancangan jelas untuk menjadi tempat yang lebih mudah didiami dan penduduknya gembira, memiliki kawasan dan masyarakat yang cergas serta lebih mampan iaitu kos dan sumber yang cekap.....

[ berita penuh ]

 

Hishammuddin tegas masih setia terhadap UMNO


JOHOR BAHRU, 30 April (Bernama) – Ketua UMNO Bahagian Sembrong Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini sekali lagi mengulangi pendiriannya untuk tidak akan melompat parti dan masih tetap setia terhadap UMNO.

 
 

Polis tahan dua lelaki Nepal, seorang lelaki tempatan bersama arak dan rokok


JOHOR BAHRU, 30 April (Bernama) – Polis menahan dua lelaki rakyat Nepal dan seorang lelaki tempatan serta merampas sejumlah arak dan rokok tidak bercukai daripada mereka dalam operasi bersepadu di sebuah premis di Jalan Idaman, Taman Desa Idaman, dekat Senai, malam tadi.

 
 

Geran MPKK ditambah sehingga RM100 juta - Rina


MELAKA, 30 April (Bernama) -- Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) akan menambah jumlah peruntukan Geran Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) sehingga RM100 juta berbanding peruntukan sedia ada pada tahun ini iaitu sebanyak RM50 juta, kata Menterinya Datuk Seri Rina Mohd Harun.

 
 

Malaysia Baharu: Rakyat bukan mahukan perubahan tempel-tempelan - Mohamed Azmin


MELAKA, 30 April (Bernama) -- Dalam era Malaysia Baharu masa ini rakyat bukan mahukan kerajaan membuat perubahan bersifat 'tempel-tempelan', sebaliknya rakyat mahukan perubahan yang memberi kesan substantif terhadap kehidupan mereka.

 
 

ECRL perlu bawa pertumbuhan sektor perindustrian ke pantai timur - Mohamed Azmin


MELAKA, 30 April (Bernama) -- Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) perlu membawa industri baharu dan pertumbuhan sektor perindustrian ke pantai timur yang seterusnya diterjemahkan kepada pertumbuhan ekonomi menguntungkan rakyat, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

 
 

Laporan penuh siasatan kebakaran Rapid Pengerang dijangka keluar dalam masa sebulan


JOHOR BAHRU, 29 April (Bernama) -- Hasil siasatan terperinci mengenai kebakaran di Kompleks Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (Rapid), Pengerang, lebih dua minggu lalu, dijangka dapat dikeluarkan dalam tempoh sebulan.

 
 

Kos sara hidup dirasakan tinggi ekoran kemampuan berbelanja terbatas


MELAKA, 29 April (Bernama) -- Kos sara hidup yang dirasakan tinggi oleh rakyat pada masa ini antara lain adalah akibat kemampuan isi rumah di negara ini berbelanja agak terbatas, kata Pengarah Eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (Mier) Prof Emeritus Datuk Dr Zakariah Abdul Rashid.

 
 

DBP tubuh pasukan kaji sejarah tamadun Johor


KOTA TINGGI, 28 April (Bernama) — Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) Wilayah Selatan berhasrat menubuhkan pasukan pembinaan dan penggalakan penerbitan untuk mengkaji lebih lanjut tentang Kesultanan Melayu Johor, tamadun dan peradaban Melayu Nusantara.

 
 

Usahawan perlu rebut peluang industri halal dunia bernilai US$7 trilion


MELAKA, 28 April (Bernama) -- Usahawan di negara ini diharap dapat mengambil peluang keuntungan sekurang-kurangnya lima peratus daripada nilai produk halal dunia yang dianggarkan sekitar US$7 trilion. 

 
 

Kerajaan negeri dalam perancangan bina hospital pakar yang kedua - exco


SEREMBAN, 25 April (Bernama) -- Kerajaan negeri dalam perancangan untuk membina sebuah hospital pakar yang kedua di negeri ini sebagai usaha mengurangkan kesesakan di hospital sedia ada ketika ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan S. Veerapan.

 
 
 

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 53 - 54 - 55 - 56 - 57 - 58 - 59 - 60 - 61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69 - 70 - 71 - 72 - 73 -


 
 
     
   
 

Jambatan angkat dijangka dibuka 1 Ogos - Exco Terengganu

 
     

Pencemaran udara Pasir Gudang: Sembilan tabika perpaduan ditutup

 
     

Sultan Nazrin puji Tabung Haji cemerlang urus jemaah di sebalik cabaran

 
     

Jemaah haji perlu jadi duta harumkan nama Malaysia - Sultan Nazrin

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2018 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel