m7GpAT7fMsU Usaha promosi produk tempatan melalui e-dagang langkah tepat - Saifuddin
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Usaha promosi produk tempatan melalui e-dagang langkah tepat - Saifuddin


Tarikh kemaskini: 19/11/2019

POKOK SENA, 19 Nov  -- Usaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mempromosi produk tempatan menerusi platform e-dagang merupakan satu strategi tepat dan inisiatif itu akan diperkasakan bagi memperhebat Kempen Beli Barangan Buatan Malaysia (KBBBM).

Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata kerjasama yang dilakukan dengan syarikat e-dagang popular seperti Shopee dan Lazada misalnya, sangat bersesuaian dengan situasi semasa kerana urusan jual beli kini bukan sahaja melibatkan pembelian tunai 'di atas kaunter'.

"Shopee pada bulan lepas melaporkan peningkatan jualan sebanyak 200 peratus melalui kemasukan beberapa produk buatan Malaysia, lebih 3,500 'stock keeping unit'.

Cara berdagang sekarang sudah berubah... platform e-dagang kini menjadi satu trend yang kalau tertinggal dan tidak dimanfaatkan, kita akan kerugian," katanya kepada pemberita selepas majlis Anugerah Khas dan Program Berkhatan di Sekolah Kebangsaan Kiau di sini, hari ini.

Menurutnya, KPDNHEP juga melaksanakan KBBBM menerusi kolaborasi dengan syarikat AirAsia yang menerbangkan lebih 100 juta penumpang setiap tahun dengan 250 pesawatnya.

"Kita melaksanakan KBBBM melalui platform e-dagang mereka (AirAsia) dikenali sebagai Ourshop, di samping penjualan barangan atau makanan dalam pesawat," kata Saifuddin.

Selain itu katanya dasar bagi membolehkan setiap pasar raya besar dan terkemuka mempamerkan sehingga 30 peratus produk tempatan dalam premis mereka juga memberikan perkembangan sangat baik.

“Memang ada kejayaan, contohnya satu pengeluar kopi tempatan mencatatkan jualan sehingga tujuh angka. Ada juga jenama kek buah, sos, kicap tempatan yang kita bantu masuk pasar raya besar mencatat jualan sangat tinggi,” katanya.

Beliau berkata berdasarkan kejayaan KBBBM menerusi platform-platform berkenaan, kementeriannya akan memperkasakan usaha-usaha itu pada masa akan datang bagi meningkatkan hasil jualan produk tempatan.

"Kita akan menambah baik mekanismenya dan akan perhebatkan kempen melalui pelbagai pasaran  supaya produk tempatan mencapai sasaran lebih baik, yang jika diberi peluang produk tempatan ini sebenarnya setanding dengan produk lain," katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Longuin Gilan gigih hasilkan kraftangan pada usia 70 tahun

 
     

Peguam keluarga Nora Anne hadir di Mahkamah Seremban bagi pengurusan kes

 
     

Pengerang jadi bandar pintar dalam tempoh lima tahun

 
     

Influenza: Dua kelas ditutup di Pulau Pinang

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel