Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Perak cadang pinda Enakmen Perladangan Unggas bagi tangani masalah lalat


Tarikh kemaskini: 09/11/2019

LUMUT, 8 Nov -- Kerajaan negeri Perak bercadang meminda Enakmen Perladangan Unggas 2005 bagi menangani masalah lalat yang membelenggu kehidupan penduduk di sekitar, Segari di sini sejak sekian lama.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Teknologi, Sains dan Alam Sekitar negeri, Dr Abdul Aziz Bari berkata perkara itu dijangka dibawa ke peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) pada persidangan tahun hadapan.

"Kita melihat undang-undang yang ada ini perlu diperkemaskan dan perlunya pindaan selain pastikan pengurusan ladang ternakan, ia juga untuk memastikan penggunaan baja tinja atau najis ayam dapat dihentikan melalui undang-undang.

"Baja tinja masih digunakan secara meluas di ladang kelapa sawit dan ia mengundang kepada masalah lalat terutama semasa musim hujan," katanya kepada pemberita selepas mengadakan mesyuarat dengan pihak berkuasa, peladang dan penduduk di Pejabat Perkhidmatan Veterinar di sini hari ini.

Dalam pada itu, Pegawai Daerah Manjung Datuk Mohamad Fariz Mohamad Hanip yang turut hadir dalam mesyuarat berkenaan berkata pihak pengusaha ladang bersetuju membantu penduduk menangani masalah lalat, dengan menyediakan pelan komprehensif. 

Bagaimanapun Mohamad Fariz berkata perincian bantuan dan sokongan tersebut akan diketahui selepas perjumpaan khas yang akan diadakan dalam masa terdekat.

"Saya akan memanggil pertemuan di peringkat daerah dan menyelaraskan pertemuan tersebut supaya mekanism pelan itu akan berterusan dan bukannya hanya sekadar selepas mesyuarat ini sahaja. Bentuk sokongan dan bantuan berkenaan hanya diperincikan selepas pertemuan khas itu," katanya.

Sementara itu, bagi penduduk mereka mengharapkan usaha menangani masalah dihurung lalat bukan sekadar retorik sahaja kerana ia sudah membelengu penduduk sejak sekian lama.

Bagi K. Thangaraj, 43, yang telah menetap di Kampung Sungai Wangi sejak 34 tahun lalu mendakwa pelbagai usaha telah dilakukan termasuk membuat aduan kepada Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri namun perkara itu tidak pernah selesai.

"Penduduk sudah buat aduan banyak kali tapi tak pernah ada apa-apa tindakan masalah ini tidak akan selesai selagi ada ladang ayam. Masalah ini bukan baru tapi sudah lama.

Menurut Abdul Rahim Zainuddin, 54, peniaga makanan di Kampung Sungai Wangi pula, masalah lalat tersebut kadang-kala menjejaskan perniagaannya.

"Orang sini faham kenapa gerai banyak lalat tapi orang luar fikir kami pengotor. Buatlah apa cara sekalipun letak perangkap lalat dan sebagainya lalat tetap datang.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Kedah perkasa kedudukan dalam industri kertas teknologi hijau

 
     

Wabak coronavirus tidak jejas tahun melawat Johor -- Exco pelancongan

 
     

Ibu tunggal didakwa bunuh anak sendiri

 
     

Tiada rancangan laksanakan kajian mansuh butiran agama pada kad pengenalan - KDN

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel