Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Bantuan RM3.3 juta disalur kerajaan bantu Orang Asli Suku Batek


Tarikh kemaskini: 08/11/2019

KOTA BHARU, 8 Nov -- Peruntukan sebanyak RM3.3 juta bagi membantu masyarakat Orang Asli Suku Batek di Kuala Koh, Gua Musang yang terkesan dengan jangkitan demam campak baru-baru ini, nyata banyak membantu masyarakat itu terutama dari segi ekonomi.

Seorang penerima bantuan, Juhi Daud, 48, berkata menerusi pemberian peruntukan dalam bentuk pertanian oleh Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) membantu beliau meningkatkan pendapatan keluarganya.

"Sejak dulu kami memang menanam pelbagai jenis sayur-sayuran termasuk ubi kayu dan keledek, jagung, terung dan kacang tetapi untuk kegunaan kami sendiri selain dijual secara kecil-kecilan kepada penduduk kampung berdekatan.

Bagaimanapun, setelah Jakoa dan Jabatan Pertanian datang mengajar kami kaedah pertanian menggunakan teknologi baharu, kami sudah tahu cara menggunakan mesin pengupas kulit jagung serta diberikan benih labu dan terung," katanya ketika ditemui Bernama pada Majlis Perasmian #ANAKMALAYSIATINGGI di sini, hari ini.

Majlis yang dirasmikan oleh Setiausaha Sulit Kanan Timbalan Perdana Menteri Datuk Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) Dr Juli Edo dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan Dr Zaini Hussin.

Pada majlis itu, Wan Ahmad Uzir turut menyampaikan pemberian wang ehsan RM500 hingga RM5,000 kepada 68 ketua isi rumah masyarakat Orang Asli Suku Batek dari Kuala Koh susulan tragedi kematian 15 orang daripada masyarakat itu akibat jangkitan demam campak baru-baru ini.

Juhi berkata penduduk juga diajar cara-cara menggunakan set generator selain cara penggunaan cangkul dengan teknik betul bagi mendapatkan hasil tanaman yang lebih banyak.

Seorang lagi penerima bantuan, Lan Hamdan, 25, berkata selepas tragedi yang meragut nyawa 15 masyarakat Orang Asli Suku Batek di Kuala Koh baru-baru ini, penduduk turut menerima bekalan air bersih yang dirawat selain bekalan elektrik yang semakin baik berbanding dahulu.

"Sebelum ini kita menggunakan air sungai dan sekarang ini Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan telah beberapa kali datang ke Kuala Koh untuk memberi penerangan dan mengadakan pemasangan paip air dari rumah ke rumah," katanya.

Sementara itu, seorang suri rumah Hasnah Latif, 30, meluahkan hasrat mahu belajar menjahit menggunakan mesin jahit jika rancangan untuk mengadakan kelas jahitan oleh Jakoa direalisasikan.

"Saya sudah pandai menjahit menggunakan tangan, boleh jahit kain sendiri dan kain sarung. Saya belum pernah lagi belajar cara jahitan menggunakan mesin.

Selain itu, saya juga pandai jahit manik baju dan mengambil upah menjahit secara kecil-kecilan. Kalau ada mesin, saya harap saya dapat buat lebih banyak dan tambah duit," katanya.

Kerajaan membelanjakan RM3.3 juta bagi membantu masyarakat Orang Asli Suku Batek di Kuala Koh, Gua Musang yang terkesan dengan jangkitan demam campak baru-baru ini, membabitkan pembinaan Sistem Bekalan Elektrik Talian Grid berjumlah RM2 juta oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB), sistem rawatan air berkualiti tinggi bernilai RM800,000 dan RM434,000 untuk menampung pelbagai keperluan termasuk bekalan makanan mengikut syor Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan.

Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) juga sedang menyediakan penanaman kontan bagi sayur terung dan labu sebagai sumber makanan dan punca pendapatan tambahan kepada 53 ketua isi rumah.

Di samping itu, Jakoa telah melatih anak tempatan sebagai tenaga kerja untuk sekolah komuniti dan merancang menyediakan kelas jahitan untuk ibu selain Kerajaan Persekutuan dalam perancangan untuk menubuhkan Pusat Pembelajaran Alternatif (ALC) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kelantan dan Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas).

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Wakil jabatan audit mengaku rakam mesyuarat "pinda laporan audit 1MDB"

 
     

Pasukan audit 1MDB terkejut dengar gugur penyata kewangan - Saksi

 
     

Johor umum bantuan khas kewangan sebulan gaji buat penjawat awam negeri

 
     

Cadang Pahang kenakan sewa tinggi kepada Lynas - ADUN Kemayan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel