Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

UMT mahu teroka lebih banyak ekspedisi mencari fosil


Tarikh kemaskini: 22/10/2019

KUALA TERENGGANU, 22 Okt -- Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan mempelopori lebih banyak ekspedisi khas untuk mencari fosil yang masih belum ditemui di negeri ini.

Naib Canselor UMT Prof Datuk Dr Nor Aieni Mokhtar berkata buat permulaan, universiti itu akan menganjurkan Ekspedisi Memburu Fosil Marin pada Januari tahun hadapan.

Beliau berkata ekspedisi tersebut adalah susulan penemuan fosil tumbuhan berusia 300 juta tahun yang dijumpai semasa kerja-kerja penggalian bagi pembinaan Empangan Paya Peda dekat Besut pada tahun 2013.

"Selepas itu (Oktober 2014), sekumpulan penyelidik dan pensyarah beberapa universiti menemui fosil dinosaur termasuk kesan tapak kaki, tulang dan gigi (spesies Theropod, Iguanodontid dan Sauropod) di Gunung Gagau, Hulu Terengganu yang dianggarkan berusia 65 juta tahun.

"Jadi, kita percaya masih banyak fosil yang belum ditemui di Terengganu dan optimis ia akan ditemui dalam ekspedisi kali ini kerana pencarian sepanjang ekspedisi akan tertumpu di Keruak, Besut dan Bukit Bucu berhampiran Batu Rakit di sini yang dipercayai terletaknya fosil tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan fosil tumbuhan berusia 300 juta tahun oleh Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Galian Malaysia Datuk Shahar Effendi Abdullah Azizi kepada UMT untuk kerja-kerja penyelidikan, di sini hari ini.

Fosil terbabit dikatakan wujud sebelum zaman dinasour iaitu ketika hutan paya menguasai alam sekitar dalam tempoh yang dikenali sebagai Carboniferous hingga Early Permian.

Nor Aieni berkata penyerahan fosil itu diumpamakan bagai 'pucuk dicita ulam mendatang' kerana fosil tersebut dipercayai fosil tumbuhan paling lengkap yang pernah ditemui dan yang tertua di negara ini.

"Kami di UMT sangat gembira dengan penyerahan fosil ini kerana ia adalah permulaan kepada lebih banyak sejarah lampau yang boleh diterokai yang secara tidak langsung menjadi daya tarikan pelancong ke Terengganu.

"Justeru, kami berharap ekspedisi kali ini akan disertai lebih ramai pakar dan pihak yang berminat untuk menggali kesan sejarah purba yang terdapat di Terengganu," katanya.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Sultan Perak berkenan berangkat ke Majlis Bersama Rakyat di Gopeng

 
     

7,000 murid KAFA cipta rekod MBOR, hasilkan peta minda terbanyak

 
     

HOSHAS catat sejarah pembedahan katarak terbesar dalam dua hari

 
     

Terapi seni penjara beri kesan positif pada banduan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel