Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Loji Janakuasa Tenaga Solar Merchang bekalkan elektrik kepada 30,000 isi rumah


Tarikh kemaskini: 10/10/2019

MARANG, 10 Okt  -- Loji Janakuasa Tenaga Solar Merchang di sini yang berkapasiti 50 Megawatt mampu membekalkan tenaga elektrik kepada kira-kira 30,000 isi rumah.

Naib Presiden Quantum Solar Park, syarikat yang membangunkan projek itu Mohd Tawfieq Roseli berkata projek penjanaan tenaga solar yang bernilai RM400 juta itu telah beroperasi sepenuhnya sejak Mei lepas.

“Ia mula dibangunkan pada Oktober 2017 dan pada hujung Mei tahun ini kita sudah mula menjualkan tenaga (solar) yang dijana kepada TNB (Tenaga Nasional Berhad),” katanya kepada pemberita selepas lawatan kerja Menteri Besar Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar di Loji Janakuasa Tenaga Solar Merchang, di sini hari ini.

Katanya melalui projek berskala besar, 190,000 keping panel solar telah dipasang bagi menjana tenaga solar di kawasan seluas 81 hektar di sebuah kampung di sini.

Terdahulu Ahmad Samsuri berkata lawatan kerjanya pada hari ini adalah untuk melihat dengan lebih dekat perkembangan projek dan bagi membantu kerajaan negeri mempertimbangkan projek-projek penjanaan tenaga solar yang lain selepas ini.

“Memang setiap projek-projek tenaga solar harus melalui proses tender dengan Suruhanjaya Tenaga yang merupakan di bawah Kerajaan Pusat tetapi ia masih lagi ada urusan Kerajaan Negeri iaitu tanah, fasiliti, peluang pekerjaan dan sebagainya,” katanya sambil memberitahu sebanyak tiga lagi projek penjanaan tenaga solar telah dibangunkan di Terengganu iaitu di Setiu, Kemaman dan Dungun.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Projek pembinaan WCE mampu lonjakkan pembangunan ekonomi Selangor

 
     

Lelaki warga New Zealand dijumpai mati di jeti marina Labuan

 
     

22 buah sekolah di Parlimen Bagan dibaik pulih dengan peruntukan dianggar RM10 juta

 
     

Pentadbiran kerajaan Selangor diwajib isytihar harta - MB

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel