Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

KKMM perjelas tiga isu utama kepada penjawat awam Pantai Timur


Tarikh kemaskini: 10/10/2019

KOTA BHARU, 10 Okt -- Kira-kira 1,000 penjawat awam di Pantai Timur menghadiri taklimat berkaitan tiga isu utama iaitu bahaya gerakan antivaksin kepada masyarakat, Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan Pelan Antirasuah Nasional 2019-2023, di sini hari ini.

Taklimat disampaikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia Shakib Ahmad Shakir pada majlis Taklimat Isu Semasa peringkat Zon Pantai Timur 2019 di Dewan Sri Tunjong, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kelantan di sini.

"Sesetengah kelompok dalam masyarakat menolak penggunaan vaksin kerana mereka berpandangan ia berkaitan soal halal dan haram. Berikutan itu, sebagai contoh, kes demam campak meningkat sebanyak 891 peratus sejak 2013 hingga 2018 kerana sesetengah menolak penggunaan vaksin kepada anak mereka," katanya.

Mengenai ECRL pula, beliau berkata projek berkenaan akan memberi limpahan ekonomi dan peluang pekerjaan kepada penduduk di kawasan yang terbabit.

Katanya menerusi projek itu, usahawan boleh mengembangkan pasaran mereka ke peringkat antarabangsa menerusi jalan pengangkutan darat yang terus bersambung dengan pelabuhan tumpuan.

Mengulas mengenai Pelan Antirasuah Nasional 2019-2023 pula, beliau berkata ia merupakan keutamaan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengambil alih tampuk kepimpinan negara pada tahun lepas.

"Jika dahulu, penjawat awam terbeban dengan 'surat sokongan' yang perlu dipatuhi sekali gus mereka terpaksa mengetepikan prosedur operasi standard (SOP) sesebuah jabatan namun sekarang ia tidak lagi boleh dianggap sebagai satu arahan.

"Justeru, saya berharap peserta yang hadir pada hari ini boleh bertindak sebagai 'key communicators' yang boleh membantu kerajaan dalam menyampaikan maklumat yang benar kepada rakyat," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Amalan letak wanita di kelas rendah dalam organisasi kini tidak relevan

 
     

Perbicaraan kes rogol libatkan Exco Perak bersambung Februari depan

 
     

Lelaki meninggal dunia terkena renjatan elektrik ketika harung banjir

 
     

JPJ N. Sembilan kutip RM1.2 juta bidaan nombor pendaftaran NDN

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel