Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kebun mini mampan SMK Aminuddin Baki menang Anugerah Hijau 2019


Tarikh kemaskini: 09/10/2019

KUALA LUMPUR, 9 Okt -- Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Aminuddin Baki di Jalan Kampung Pandan di sini berjaya merangkul Anugerah Hijau 2019 menerusi projek kebun mini mampan dengan menggunakan bahan kitar semula bagi menghasilkan pelbagai jenis sayuran.

Guru Kelab Sains dan Teknologi sekolah berkenaan, Mardiah Ab Latiff, berkata projek yang dimulakan sejak awal tahun ini berjaya menjana pendapatan bagi disalurkan kepada tabung kebajikan asrama sekolah tersebut.

Menurutnya, mulakan ia hanyalah sebuah tapak integrasi yang telah diabaikan sejak 2015 sebelum 'dihidupkan' semula menjadi kebun mini untuk tanaman pokok dan sayur-sayuran. 

"Kami menggunakan botol-botol plastik, sabun dan bahan-bahan kitar semula yang lain untuk membentuk taman ekologi itu selain mewujudkan sudut hidroponik di kebun itu yang mana ikan-ikan turut ditempatkan dalam bekas bagi menjana baja melalui najisnya. 

"Tumbuh-tumbuhan dan sayuran hasil hidroponik itu didapati lebih subur daripada ditanam di tanah dan hasil penjualannya kami salurkan kepada tabung kebajikan asrama sekolah," katanya kepada Bernama hari ini. 

Mardiah berkata, selain itu, warga sekolah itu juga turut berusaha mengumpul sisa-sisa makanan daripada kantin dan asrama menerusi program 'compose' bagi menjadikannya sebagai baja tanaman. 

"Setiap sisa makanan yang dikumpul sama ada dari kantin ataupun guru-guru dan pelajar-pelajar dibawa dari rumah akan diasingkan mengikut kategori dan ia akan disimpan dalam bekas sehingga menjadi baja.

"Kami turut menggalakkan setiap guru dan pelajar membawa barang-barang kitar semula pada setiap hari Rabu untuk dijual kepada pihak luar pada hari berikutnya dan pelajar akan diberi sijil dan sedikit wang hasil penjualan barang-barang itu," katanya. 

Anugerah Hijau anjuran EcoKnights dengan kerjasama Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS) dan ERE Consulting disampaikan oleh Ketua Pengarah Bahagian Lembangan Sungai JPS, Md Khairi Selamat. 

Menurut Pengasas EcoKnights, Yasmin Rashid, anugerah itu adalah pertandingan tahunan yang memberi platform kepada generasi muda mempamerkan kreativiti mereka dalam pengurusan sampah di sekolah. 

"Ia merupakan salah satu inisiatif di bawah projek 'River of Life' yang turut memupuk kesedaran mereka terhadap pemuliharaan sungai dan penjagaan alam sekitar," katanya. 

Katanya, terdapat dua kategori yang dipertandingkan pada tahun ini iaitu 'Aktif Sepenuhnya' menfokuskan tindakan pengurusan sisa dengan komuniti sekolah, serta 'Sememangnya Kreatif' iaitu penghasilan dokumentari pendek dalam menerokai kepentingan sungai.  

"Kami menerima kira-kira 100 penyertaan daripada 19 buah sekolah sekitar Lembah Klang sejak Mei lalu dan 10 daripadanya telah terpilih sebagai finalis Anugerah Hijau 2019," katanya. 

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

PM: Kerajaan akan kaji sistem rel dan contohi kecekapan Stesen Tokyo

 
     

15,000 dijangka hadir majlis rumah terbuka Deepavali di Ipoh

 
     

Ubah suai program di IPT untuk kurangkan kadar pengangguran

 
     

MBM cadangkan supaya ijazah graduan protes ketika graduasi ditahan sehingga mohon maaf

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel