Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Sarawak akan hasilkan bateri untuk kenderaan elektrik, hibrid dan kenderaan cekap tenaga


Tarikh kemaskini: 09/10/2019
Oleh Nik Nurfaqih Nik Wil

KUCHING, 9 Okt  -- Sarawak akan mempunyai kilang pembuatan bateri untuk kenderaan elektrik, hibrid dan kenderaan cekap tenaga (EEV) yang pertama yang akan memenuhi keperluan kedua-dua pasaran tempatan dan luar negara.

Cadangan kilang bernilai RM500 juta itu akan didirikan di Demak Laut di sini, ia adalah sebahagian daripada kerjasama antara Amalgamated Batteries Manufacturing (Sarawak) Sdn Bhd (ABM) dan Jujiang Power Technology Co. Ltd dari China.   

Timbalan Pengarah Urusan ABM Datuk Alan Tay Tze Poh berkata terdapat pasaran yang besar untuk bateri itu daripada pembuat kereta tempatan dan luar negara.

“Ia (kilang yang dicadangkan itu) masih di peringkat awal, akan terdapat banyak perbincangan antara kami untuk memuktamadkan perinciannya,” katanya kepada Bernama selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara dua syarikat itu di sini hari ini.

Pengerusi ABM Datuk Seri Tay Chin Kin dan rakan sejawatannya daripada Jujiang, Wang Dong menandatangani MoU itu, disaksikan oleh Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.  

ABM, yang ditubuhkan pada 1971, merupakan pengilang bateri automotif untuk pasaran tempatan dan eksport, merangkumi negara ASEAN, Taiwan, Australia, Timur Tengah dan negara Afrika.

Wang Dong dalam ucapannya berkata walaupun pelaburan yang dicadangkan hanya RM500 juta, mereka akan mengguna pakai teknologi tinggi untuk menghasilkan bateri itu.

“Saya percaya bahawa pelaburan ini hanyalah permulaan, terdapat banyak lagi projek daripada Jujiang pada masa akan datang,” katanya, dan menambah bahawa syarikat itu komited untuk menyumbang ke arah usaha sosial dan mewujudkan pekerjaan di negeri ini.

Sementara itu, Abang Johari dalam ucapannya berharap kedua-dua syarikat tidak hanya memberi tumpuan terhadap pembuatan tetapi juga perlu menjalankan penyelidikan dan pembangunan mengenai kitar semula bateri lithium-ion.

“Sarawak boleh menjadi makmal untuk kedua-dua syarikat menjalankan penyelidikan lithium, sama ada dikitar semula atau mengekstrak lithium daripada bateri lama dan digunakan untuk (menghasilkan) bateri lain. Mungkin anda juga boleh mencipta teknologi baharu, jadi dengan  itu bateri lithium-ion boleh kekal untuk digunakan bagi tempoh jangka panjang,” katanya.

-- BERNAMA

 

 

 

 


 

   

 
 
     
   
 

Edward bakal naik Gunung Kinabalu secara undur, kumpul dana kebajikan

 
     

UTM arah semua aktiviti perjalanan ke China ditangguhkan serta-merta

 
     

'Info on Wheels' platform sampaikan maklumat terkini isu semasa

 
     

Polis analisis rakaman CCTV insiden Syed Saddiq - Papagomo - saksi

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel