Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

UMPH tekad tolak salah guna kuasa, rasuah


Tarikh kemaskini: 02/10/2019
KUANTAN, 2 Okt -- Anak syarikat Universiti Malaysia Pahang, UMP Holdings Sdn Bhd dan Kumpulan (UMPH) tekad tidak akan bertolak ansur terhadap sebarang tindakan berunsurkan salah guna kuasa, penyelewengan dan rasuah, tegas Ketua Pegawai Eksekutifnya Syed Mohamad Hamzah Al-Junid Syed Abdul Rahman. 

Beliau berkata peringatan itu bukan hanya untuk warga kerja UMPH, tetapi juga melibatkan pembekal, pemegang lesen, pelanggan dan pihak berkepentingan dengan UMPH, selari dengan pendirian mereka sebagai organisasi mengamalkan budaya integriti tinggi. 

"Kita perlu melihat gejala rasuah dan salah guna kuasa dan yang seumpamanya sebagai parasit yang jika dibiarkan berkembang boleh merencatkan pertumbuhan sesebuah organisasi. Walaupun bermula dengan sekecil perbuatan, ia boleh membawa kesan negatif yang amat besar.  

"Semua kerja yang melibatkan UMPH adalah dipastikan mengikut prosedur yang betul dan sepatutnya… jika ada pihak yang sudah mempunyai niat mahu mencari jalan mudah, saya nasihatkan lupakan sahaja untuk berurusan dengan kami," katanya. 

Syed Mohamad Hamzah Al-Junid berkata demikian pada sidang media selepas mengetuai 400 kakitangan UMPH melafaz dan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) dengan disaksikan Timbalan Pengarah (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pahang Sheikh Hamadi Sheikh Abdul Hamid di Kompleks UMPH di sini, hari ini. 

Pembudayaan integriti yang tinggi, menurut Syed Mohamad Hamzah Al-Junid merupakan perkara yang dititikberatkan dalam diri warga kerja UMPH kerana disifatkan sebagai asas kepada penyampaian perkhidmatan berkualiti.  

Sehubungan itu, UMPH mengiktiraf warga kerjanya yang menunjukkan integriti dan etika yang tinggi, selain menjalin kerjasama dengan SPRM bagi meningkatkan saluran aduan selamat untuk kakitangan dan pihak yang terlibat melaporkan salah laku rasuah tanpa tekanan dan takut. 

"Kita juga akan mengukuhkan sistem dalaman bagi menyokong pencegahan rasuah melalui pembangunan program dan latihan bersesuai selain menggerakkan audit dalaman yang dilaksanakan secara berterusan bagi mengelak penyalahgunaan kuasa, dana dan aset organisasi," katanya. 

Sementara itu, Sheikh Hamadi berkata pihaknya akan menggiatkan usaha untuk menimbulkan kesedaran kepada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di Pahang untuk menandatangani IBR sebagai komitmen mereka untuk turut sama membanteras rasuah. 

-- BERNAMA 


 

   

 
 
     
   
 

Projek pembinaan WCE mampu lonjakkan pembangunan ekonomi Selangor

 
     

Lelaki warga New Zealand dijumpai mati di jeti marina Labuan

 
     

22 buah sekolah di Parlimen Bagan dibaik pulih dengan peruntukan dianggar RM10 juta

 
     

Pentadbiran kerajaan Selangor diwajib isytihar harta - MB

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel