Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Jika lelaki sahaja terlibat, ia akan rosakkan Mak Yong - aktivis


Tarikh kemaskini: 29/09/2019

KOTA BHARU, 29 Sept -- Cadangan Kerajaan Negeri yang berharap penggiat seni di Kelantan tidak menjadikan peraturan hiburan termasuk Mak Yong sebagai halangan untuk mengembangkan bakat kesenian mereka disambut baik.

Bagaimanapun, seorang aktivitis Mak Yong, Prof Dr. Farok Zakaria berpendapat usaha itu agak janggal sekiranya dilakukan dalam situasi hanya lelaki sahaja yang terlibat dalam pementasan Mak Yong.

"Pada saya, hasrat yang dicadangkan itu bagus, tetapi dalam situasi yang lain, ia sangat pelik dan janggal apabila penggiat Mak Yong lelaki menyanyikan lirik yang biasanya hanya orang wanita sahaja menyanyikan sebelum ini.

"Saya berpendapat jika lelaki bertindak demikian, ia sudah dikira merosakkan Mak Yong. Jadi saya tegaskan saya tetap suka Mak Yong perlu melibatkan wanita," katanya kepada Bernama hari ini.

Farok berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai kenyataan Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang berkata tiada halangan untuk penggiat seni menjalankan persembahan hiburan termasuk Mak Yong sekiranya mereka mengikut garis panduan yang ditetapkan.

Mohd Amar turut berkata setakat ini, Kerajaan Negeri tidak membenarkan wanita terbabit dalam persembahan teater kecuali jika hanya membabitkan penonton wanita saja.

Farok, yang juga mantan Pengarah Pusat Bahasa dan Pembangunan Insaniah (PBI) Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berkata, Mak Yong adalah satu seni persembahan warisan di Kelantan yang dipersembahkan dalam masyarakat Kelantan sejak turun-temurun, jadi usahlah merosakkan kriteria dan kaedah persembahan itu.

Farok, yang juga Visiting Professor di Universiti Prince of Songkla, Pattani, Thailand, kini masih aktif berkecimpung dalam bidang kesenian Mak Yong.

"Berbeza di Pattani, kita masih mengekalkan persembahan Mak Yong seperti sediakala sebab bagi saya, wanita adalah ciptaan Allah.

"Sehingga sekarang, di Pattani orang masih meminati Mak Yong dan tidak puas melihat persembahan ini," katanya.

-- BERNAMA

 

   

 
 
     
   
 

Sultan Perak berkenan berangkat ke Majlis Bersama Rakyat di Gopeng

 
     

7,000 murid KAFA cipta rekod MBOR, hasilkan peta minda terbanyak

 
     

HOSHAS catat sejarah pembedahan katarak terbesar dalam dua hari

 
     

Terapi seni penjara beri kesan positif pada banduan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel