Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kadar penggunaan platform MyGovUC terus meningkat - MAMPU


Tarikh kemaskini: 23/09/2019

KUALA TERENGGANU, 23 Sept (Bernama) -- Kecemerlangan perkhidmatan MyGovUC di bawah seliaan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), berjaya meningkatkan jumlah penggunaannya dalam kalangan penjawat awam di negara ini.

Timbalan Ketua Pengarah MAMPU, Datuk Dr Suhazimah Dzazali berkata pada Disember 2013, MyGovUC hanya digunakan 10 kementerian dan 68 agensi yang melibatkan 132,311 pengguna berdaftar.

Namun katanya, jumlah itu terus meningkat mendadak kepada 21 kementerian dan 187 agensi yang melibatkan 322,982 pengguna, setakat 31 Ogos lepas.

"Kita berharap lebih banyak penyertaan kementerian dan agensi kerajaan untuk menggunakan MyGovUC dalam masa terdekat ini, sebab itu kita adakan program ‘roadshow’ di enam lokasi seluruh negara sejak April lalu," katanya ketika berucap di majlis perasmian Roadshow MyGovUC Zon Timur, di sini hari ini.

MyGovUC adalah satu platform untuk mewujudkan sistem saluran komunikasi yang selamat dalam kalangan penjawat awam. Ia adalah perkhidmatan guna sama kerajaan yang menggabungkan pelbagai kaedah seperti sistem emel, pesanan ringkas, perkongsian fail, serta persidangan audio dan video.

Tambahnya, MyGovUC bukan sahaja memudahkan komunikasi dalaman antara penjawat awam, malah turut menjimatkan kos pengoperasian e-mel kerajaan, kerana agensi yang menggunakan perkhidmatan itu tidak perlu lagi membuat perolehan perkakasan dan perisian, untuk penyediaan infrastruktur e-mel.

"Penjimatan kos operasi lain adalah seperti kos tuntutan perjalanan, bil telefon dan cetakan kerana melalui perkhidmatan ini, penjawat awam boleh menggunakan kemudahan ‘Skype for Business’ untuk berkomunikasi," katanya.

Terbaharu, Suhazimah berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga telah menggunakan perkhidmatan MyGovUC dalam melaksanakan Program ‘Klinik Virtual’, yang bermula sejak Julai lalu.

"KKM menggunakannya bagi menyampaikan perkhidmatan kesihatan secara maya, yang dilakukan antara pegawai perubatan dengan pesakit melalui ‘Skype for Business’," katanya.

Lima klinik kesihatan telah terpilih untuk melaksanakan klinik maya itu iaitu Klinik Kesihatan Presint 18 Putrajaya, Klinik Kesihatan Seberang Jaya di Pulau Pinang, Klinik Kesihatan Tudan di Sarawak, Klinik Kesihatan Luyang di Sabah dan Klinik Kesihatan Seksyen 7, Shah Alam di Selangor.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

OKU mengaku tidak salah lakukan amang seksual terhadap anak kandung

 
     

Anggota JPJ Terengganu menyamar penumpang bas ekspres

 
     

Kedah perkasa kedudukan dalam industri kertas teknologi hijau

 
     

Wabak coronavirus tidak jejas tahun melawat Johor -- Exco pelancongan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel