Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kementerian Pendidikan kumpul data guru kongsi kemahiran di Youtube


Tarikh kemaskini: 22/09/2019
KUALA TERENGGANU, 22 Sept  -- Kementerian Pendidikan sedang mengumpul data berkaitan guru yang melakukan inisiatif sendiri merakam pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc) mereka melalui saluran YouTube untuk dimasukkan ke dalam sebuah portal yang lebih menyeluruh dan sistematik.

Pengarah Bahagian Sumber Teknologi Pendidikan (BSTP) kementerian itu, Shafruddin Ali Hussin berkata, ramai guru di seluruh negara yang berkongsi ilmu dan kepakaran mereka di YouTube dan bakat mereka itu sangat diperlukan ke arah transformasi kaedah pemindahan ilmu kepada murid secara global.

"Kami di kementerian telah membangunkan platform pembelajaran digital yang boleh dijadikan repositori untuk semua guru berkongsi bahan digital yang mereka hasilkan agar ia menjadi satu platform yang lengkap dan menyeluruh untuk rujukan semua pihak.

"Ini selaras dengan saranan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik yang mahu kementerian terus mewujudkan suasana pembelajaran secara interaktif agar proses pembelajaran secara dalam talian itu juga boleh diaplikasi dalam kelas," katanya ketika ditemui pemberita di RTM Terengganu di sini, hari ini.

Tambahan pula, video yang dikongsikan oleh guru di YouTube sangat menarik dan bercorak interaktif yang sangat disukai pelajar kerana memudahkan pemahaman mereka.

Kini terdapat beberapa platform yang disediakan kementerian kepada murid-murid untuk sesi pembelajaran secara digital seperti EduWeb TV dan Google Classroom.

Beliau berkata semua murid telah diberikan nombor pengenalan peribadi (ID) untuk mengakses masuk ke pelantar pembelajaran digital ini dan ia boleh dilakukan di mana sahaja dan pada bila-bila masa asalkan mempunyai capaian internet.

Shafruddin berkata, satu kajian yang dilakukan ke atas 293,000 murid Tahap Dua di seluruh negara mendapati 93.9 peratus murid yang berusia lebih 10 tahun pernah menggunakan telefon pintar dan mereka tahu bagaimana untuk mengakses masuk ke dalam platform pembelajaran digital yang disediakan itu.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

PRK Kimanis: Pimpinan PH perlu fikir langkah menangi semula hati rakyat - Anwar

 
     

BN kekalkan kerusi Kimanis

 
     

Dr Mahathir mahu Bersatu Kedah kukuhkan parti - Mukhriz

 
     

MB Johor tegaskan Nur Dinie Damia negatif influenza A

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel