Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Raja Perlis larang aktiviti politik kepartian di masjid


Tarikh kemaskini: 20/09/2019
SANGLANG, 20 Sept -- Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail hari ini melarang agenda mana-mana politik kepartian daripada dilaksanakan di masjid, atau diselitkan dalam program-program di masjid bagi mengelakkan perpecahan di kalangan masyarakat Islam Perlis. 

Raja Perlis bertitah baginda juga telah mengamanahkan agensi-agensi agama seperti Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Jabatan Mufti Negeri Perlis dan Jabatan Agama Islam Negeri Perlis (JAIPs) untuk mengawasi dan menyelaraskan hal ehwal dan undang-undang yang patut dipraktikkan di masjid-masjid seluruh negeri.

“Saya sangat mengharapkan agar pihak masjid mampu memberikan kerjasama untuk mentaati arahan dan garis panduan yang dikeluarkan oleh mana-mana agensi ini. Mereka bertindak di atas arahan dan perkenan saya, maka diharapkan pihak masjid mentaatinya,”  titah baginda pada majlis perasmian Masjid Al-Maghfirah, Sungai Korok di sini sempena Majlis Maal Hijrah 1441 Hijrah Peringkat Negeri Perlis.

Dua perkara itu merupakan antara tujuh amanat yang baginda titahkan pada majlis berkenaan, berkaitan Islam di negeri ini.

Titah baginda,  niat dan hasrat baginda dalam menyampaikan amanat-amanat itu dan juga mengeluarkan garis panduan kepada masjid-masjid bukanlah bertujuan untuk membawa kesan buruk kepada rakyat.

Berangkat sama pada majlis itu Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

LZS akan terus beri kerjasama kepada SPRM dalam siasatan libatkan dana LZS dan RTM

 
     

APM NS sedia hadapi sebarang kemungkinan bencana

 
     

Dr Mahathir, isteri cetus keterujaan di Pantai Chenang

 
     

Anwar setuju tindakan polis tahan individu dikaitkan dengan keganasan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel