Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Peruntukan RM6 juta senggara rumah tentera Desa Tun Hussein Onn


Tarikh kemaskini: 10/09/2019

KUALA LUMPUR, 10 Sept  – Kira-kira RM6 juta daripada RM50 juta jumlah keseluruhan Peruntukan Khas 2019 digunakan bagi kerja-kerja penyenggaraan Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT) di Desa Tun Hussein Onn (DTHO) di sini.

Kementerian Pertahanan dalam kenyataan hari ini berkata projek penyelenggaraan itu melibatkan sebanyak 134 unit RKAT kelas E, F dan G yang bermula Mei lalu dan dijangka siap sepenuhnya Disember tahun ini.

“Seperti yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 1 terdapat  9,744 unit RKAT Angkatan Tentera Malaysia (ATM) seluruh negara telah mengalami kerosakan.

“Kementerian bersama ATM mengenal pasti unit-unit RKAT berkenaan dan dalam tindakan memuktamadkan Pelan Tindakan  Perumahan 2.0 merangkumi program senggaraan dan naik taraf,” menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, sebanyak 1,474 unit RKAT di kem-kem tentera seluruh negara berada dalam tindakan senggaraan dan dinaik taraf sementara baki 8,270 unit lagi akan dilaksana secara berperingkat melibatkan tempoh selama 10 tahun bermula tahun hadapan.

Kementerian Pertahanan juga memaklumkan Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan (BPKP) ATM dilantik sebagai agensi pelaksana manakala Unit Perkhidmatan Kejuruteraan Angkatan Tentera (UPKAT) ditugaskan bagi memantau serta menentukan projek dilaksana mengikut jadual ditetapkan.

-- BERNAMA

 

 


 

   

 
 
     
   
 

OKU mengaku tidak salah lakukan amang seksual terhadap anak kandung

 
     

Anggota JPJ Terengganu menyamar penumpang bas ekspres

 
     

Kedah perkasa kedudukan dalam industri kertas teknologi hijau

 
     

Wabak coronavirus tidak jejas tahun melawat Johor -- Exco pelancongan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel