Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kebocoran Ammonia: Melaka pantau keselamatan sumber air, bahan kimia


Tarikh kemaskini: 05/09/2019

MELAKA, 5 Sept  -- Keselamatan sumber air dan bahan kimia terutama di kawasan perindustrian merupakan aspek utama dipantau kerajaan negeri Melaka bagi memastikan insiden kebocoran gas ammonia di Jasin dekat sini yang memudaratkan rakyat Selasa lepas tidak  berulang.

Ketua Menteri Adly Zahari berkata aspek itu perlu diberi perhatian dalam pemantauan dilaksana Jabatan Alam Sekitar (JAS) Melaka terutama bagi kawasan perindustrian yang terletak berhampiran penempatan awam sekitar negeri ini.

“Kita mengambil iktibar daripada kejadian pencemaran Sungai Kim Kim di Pasir Gudang, Johor bagi memastikan kejadian tidak dingini seperti pencemaran air dan udara sehingga boleh memudaratkan kesihatan dan nyawa masyarakat tidak berlaku di negeri ini,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Terdahulu beliau menghadiri Majlis Perhimpunan Ummah dan Penyampaian Anugerah Khas Maal Hijrah 1441 / 2019 Peringkat Negeri Melaka di Ayer Keroh dirasmikan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Dr Mohd Khalil Yaakob yang menyaksikan  bekas Peguam Negara Tan Sri Abu Talib Othman dianugerah Tokoh Maal Hijrah Melaka 1441H/2019M.

Selasa lepas, sebuah kilang pemprosesan ayam HLRB Processing Sdn Bhd di Jasin mengalami kebocoran gas ammonia pada  kira-kira 11.40 pagi menyebabkan 33 pekerjanya dikejarkan ke hospital selepas mengalami muntah, sakit mata serta sesak nafas; dan kilang itu diarah menutup operasinya buat sementara.

Adly berkata  kerajaan negeri akan meminta penilaian daripada semua agensi yang terlibat dengan mengambil kira beberapa faktor seperti keselamatan dan sebagainya sebelum  kilang itu dibenarkan beroperasi semulai.

“Kita tidak perlu perketatkan syarat atau prosedur yang sedia ada, apa yang lebih penting adalah pihak kilang mematuhi apa yang telah ditetapkan,”katanya.

Sementara itu, beliau berkata kerajaan negeri mempertimbangkan untuk mengadakan satu lagi kategori anugerah khas Maal Hijrah, selain sembilan kategori pada masa ini, bagi menghargai sumbangan masyarakat bukan Islam dalam kesejahteraan masyarakat.

“Anugerah khas Maal Hijrah akan diteruskan setiap tahun agar lebih ramai masyarakat boleh diktiraf dari segi sumbangan dan juga sebagai motivasi kepada mereka terus bagi sumbangan kepada negeri dan negara,” katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     

740 membida nombor pendaftaran kenderaan siri ALL setakat petang ini

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel