Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Balai bomba Sungai Rengit, Sebana Cove dijangka beroperasi satu, dua bulan lagi 


Tarikh kemaskini: 03/09/2019

KOTA TINGGI, 3 Sept  -- Dua buah balai bomba di kawasan Pengerang, dijangka operasi sepenuhnya dalam masa satu atau dua bulan lagi bagi memendekkan tempoh masa tindak balas kesan dari pembangunan Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) dekat ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) negeri Johor Datuk Yahaya Madis berkata setakat ini, pihaknya sedang menunggu kelulusan penjawatan bagi Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Rengit yang berkelas B, manakala, proses penjawatan bagi Balai Bomba dan Penyelamat Sebana Cove berkelas C sudah selesai. 

“Bagaimanapun, kita akan menempatkan juga pegawai-pegawai kita di sini, peralatan bomba dari segi kenderaan juga sudah ada.

“Cuma untuk perjawatan kita akan susun daripada yang sedia ada dan dalam masa sama, masih menunggu penempatan dan difahamkan pegawai bomba baharu sedang dalam latihan di akademi bomba iaitu hampir 1,000 orang di seluruh negara.

“Jadi, apabila mereka tamat, sebahagian akan ditempatkan di sini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Projek Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Rengit dan Sebana Cove di Pengerang, dekat sini, hari ini.

Turut hadir, Setiausaha Pembangunan dan Pelaksanaan Projek di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Kamaruzaman Umar.

Menurut Yahaya, terdapat tiga buah balai bomba (termasuk Sungai Rengit dan Sebana Cove) di Pengerang dengan satu daripadanya iaitu Balai Bomba Punggai, sudah mula beroperasi sepenuhnya pada Ogos tahun lepas.

Katanya, tiga balai bomba itu yang kesemuanya berada di dalam kawasan Pengerang  berupaya memendekkan tempoh masa tindak balas di kawasan berkenaan iaitu selama 10 minit.

Sementara itu, Yahaya berkata satu lagi balai bomba yang sedang dalam pembinaan iaitu di Bandar Tenggara pula dijangka siap sepenuhnya akhir tahun depan.

-- BERNAMA  


 

   

 
 
     
   
 

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     

740 membida nombor pendaftaran kenderaan siri ALL setakat petang ini

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel