Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Isu kuarters guru terbiar akan ditangani


Tarikh kemaskini: 25/08/2019

KLUANG, 24 Ogos (Bernama) -- Kementerian Pendidikan sedang mengambil pelbagai langkah proaktif untuk menangani isu kuarters guru yang terbiar di seluruh negara. 

Menterinya Dr Maszlee Malik berkata tindakan itu antaranya ialah dengan membaik pulih sejumlah kuarters, menyewakan kuarters tersebut kepada pihak swasta dan agensi-agensi kerajaan termasuk kerajaan negeri serta mengubahsuai fungsi kuarters terbabit.

Katanya, buat masa ini, kementerian mempunyai sebanyak 50,257 unit kuarters seluruh Malaysia dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 33,893 unit  atau 67.44 peratus sedang diduduki sementara 16,364 unit atau 32.56 peratus lagi adalah merupakan kuarters kosong.

Daripada sejumlah unit kosong itu pula, sebanyak 10,062 unit berada dalam keadaan yang rosak dan tidak boleh dihuni dengan kebanyakannya adalah terletak di luar bandar.

“Sebelum ini, isu ini agak serius tetapi semenjak tahun lalu kita telah melakukan beberapa tindakan untuk mengatasinya.

“Ini termasuk melakukan perbincangan dengan agensi-agensi kementerian yang ada. Begitu juga dengan pihak swasta dan kerajaan negeri. 

“Contohnya melalui kerajaan negeri Kedah, kita telah menyewakan kuarters kita kepada Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah (UniSHAMS) milik kerajaan negeri itu,” kata beliau.

Maszlee yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam berkata demikian kepada pemberita  selepas merasmikan Program Transformasi Minda Anak Muda Gugusan Belitong dan Tindak Susul Isu Pendidikan di Parlimen di Sekolah Menengah Kebangsaan LKTP Belitong di sini, hari ini.

Berhubung kesiapsiagaan kementerian untuk menghadapi isu jerebu yang mungkin akan menjejaskan murid dan pelajar yang menduduki pemeriksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kelak, Maszlee berkata semua Jabatan Pendidikan negeri telah pun mempunyai Prosedur Operasi Standard (SOP) berkaitan bencana itu.

“Mereka akan sentiasa berhubung dengan pihak Jabatan Alam Sekitar (JAS). Apa-apa alarming atau amaran akan diberikan oleh JAS  dan bagi pihak jabatan pendidikan negeri, kita akan ikut SOP sedia ada,” kata beliau.

-- BERNAMA   


 

   

 
 
     
   
 

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     

740 membida nombor pendaftaran kenderaan siri ALL setakat petang ini

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel