Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kementerian agresif laksana kempen Sayangi Sawitku secara berterusan


Tarikh kemaskini: 24/08/2019

MELAKA, 24 Ogos (Bernama) -- Kerajaan menerusi Kementerian Industri Utama, terus agresif dalam melaksanakan kempen berterusan bagi memastikan pengeluaran minyak sawit mencapai kira-kira 20 juta tan metrik setahun untuk eksport, selain mencari pasaran baharu. 

Timbalan Menteri berkenaan, Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin, berkata untuk itu kerajaan  melaksanakan dua strategi untuk meningkatkan jumlah eksport dalam pasaran sedia ada dan mencari pasaran baharu menerusi siri lawatan dan program memperkenal minyak sawit di negara lain.

Beliau berkata usaha itu dilihat mampu membuka jalan untuk mengembangkan pasaran minyak sawit di pasaran lain.

"Jika dahulu mereka mengimport sebanyak 500,000 tan, kita mahu mereka menambah jumlahlah pada masa akan datang.

"Selain itu kita juga melihat pasaran yang sangat baik di Benua Afrika, Kita akan tingkat usaha ini pada bulan-bulan mendatang untuk promosikan khasiat minyak sawit," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri demostrasi Masakan Sayangi Sawitku bersama chef selebriti, Florence Tan, sempena Festival Makanan Melaka 2019, di Jalan Kota Banda Hilir di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Shamsul berkata kementerian itu juga telah berbincang dengan pejabat peguam negara bagi memfailkan bantahan terhadap diskriminasi dan sikap tidak adil Kesatuan Eropah terhadap minyak sawit negara kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

Menurutnya beliau dimaklumkan bahawa pejabat peguam negara sedang mengumpul pasukan peguam untuk tujuan berkenaan.  

"Perundangan domestik beberapa negara juga menghalang kemasukan minyak sawit, namun ada kumpulan yang mencabar mengenainya kerana mereka tahu tentang kualiti minyak ini selain realiti bahawa perniagaan mereka lebih menguntungkan dari segi eksport dan import," katanya.

Dalam pada itu, Shamsul berkata kementerian itu juga mempergiat  usaha mempromosi dan meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia mengenai khasiat minyak sawit merah yang berkualiti tinggi selain kaya dengan vitamin A dan E.

"Ada segelintir penggunayang mempunyai tanggapan negatif mengenai minyak sawit keluaran negara, dan kita perlu beri penerangan dan hujah menyakinkan mereka mengenai hal sebenar memandankan kelapa sawit merupakan komoditi utama yang memberi sumbangan besar kepada  ekonomi," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Dr Md Farid pemimpin muda yang komited bawa idea pembaharuan dalam kerajaan - Aminolhuda

 
     

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel