Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kelantan buka gelanggang pertarungan Muay Thai kepada peninju wanita


Tarikh kemaskini: 22/08/2019
KOTA BHARU, 22 Ogos (Bernama) -- Arena sukan Muay Thai Kelantan mencipta sejarah apabila buat julung kalinya membenarkan peninju wanita bertarung dalam kejohanan  anjuran negeri itu.

Presiden Persatuan Sukan Boksing Negeri Kelantan (PSBNK) Datuk Seri Dr Mohd Fared Abdul Ghani berkata langkah kerajaan negeri membuka pintu gelanggang sukan itu kepada peninju wanita, memberikan ruang kepada mereka untuk mengetengahkan bakat yang ada.

"Di luar negara, sukan Muay Thai menjadi satu profesion yang menjanjikan pulangan tinggi kepada peninju wanita, kami harap dengan adanya peluang ini, ia boleh menjadi platfom kepada atlet sukan itu di negeri ini untuk mengasah bakat.

"Ia juga memberi ruang kepada kami (PSBNK) menjadi sebahagian daripada penggerak dalam melahirkan peninju wanita yang berbakat dan membawa nama negara ke kejohanan yang lebih besar," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Sebelum ini, sukan Muay Thai di Kelantan hanya membabitkan peninju lelaki, bagaimanapun dengan keputusan terbaharu kerajaan negeri ini, PSBNK yakin dapat menonjolkan ramai atlet wanita yang handal dan beraksi dengan mematuhi syariah Islam.

PSBNK berterima kasih dan memuji keterbukaan Majlis Sukan Negeri (MSN) Kelantan dan kerajaan negeri itu yang disifatkan dapat membawa imej Islam dalam bidang sukan.

"Ia adalah perkembangan yang positif kepada sukan Muay Thai negeri Kelantan terutamanya kepada kaum wanita di negeri ini," katanya.

"Perkembangan itu dapat memberikan ruang kepada PBSNK untuk memberi pendedahan kepada atlet wanita untuk melakukan persiapan ke arah Sukan Malaysia (SUKMA) di Johor tahun depan," katanya.

-- BERNAMA    

   

 
 
     
   
 

Gajah mati ditembak: tiga lagi didakwa

 
     

Jalan sekitar Ipoh ditutup sempena Rumah Terbuka Malaysia Deepavali 2019

 
     

Beruang matahari diselamatkan dari rumah panjang di Betong

 
     

Zaman persekolahan nakal tapi hormat ibu bapa, guru - KPN

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel