Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Perhimpunan anti Lynas masih belum dapat kelulusan MPK


Tarikh kemaskini: 16/08/2019
KUANTAN, 16 Ogos (Bernama) -- Penganjur perhimpunan anti Lynas yang akan diadakan pada Ahad ini, difahamkan masih belum mendapat kebenaran daripada pemilik premis lokasi, tempat perhimpunan hendak diadakan.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Mohamad Noor Yusof Ali berkata beliau difahamkan Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) selaku pemilik taman rekreasi, Taman Gelora di sini, masih belum meluluskan perhimpunan itu.

Polis telah memaklumkan keperluan mendapatkan kelulusan pemilik premis yang merupakan sebahagian daripada peruntukan Akta Perhimpunan Aman 2012, pada pertemuan bersama penganjur dan peguam mereka beberapa hari lalu, katanya.

"Mereka tahu keperluan mendapatkan kelulusan MPK selaku pemilik premis, namun setakat ini, saya dimaklumkan mereka masih belum memperoleh kebenaran," katanya di sini, hari ini. 

Sehubungan itu, Mohamad Noor mengingatkan penganjur untuk mematuhi keperluan tersebut dan segera memaklumkan polis, sebaik sahaja kebenaran untuk menggunakan Taman Gelora diperoleh.

Beliau berkata penganjur perlu mencari lokasi lain, sekiranya MPK tidak mengeluarkan kelulusan, kerana perhimpunan itu boleh dianggap tidak sah, sekaligus membolehkan tindakan diambil. 

"Saya menasihatkan pihak yang terlibat untuk tidak menimbulkan sebarang pelanggaran undang-undang, dalam tindakan mereka. Patuhi undang-undang, malah peguam penganjur juga bersetuju untuk mematuhi peraturan, pada pertemuan sebelum ini," katanya. 

Sementara itu, pengerusi kumpulan anti Lynas, Save Malaysia Stop Lynas (SMSL) Tan Bun Teet mendakwa, mereka telah membuat permohonan kepada MPK sejak dua minggu lalu, namun setakat ini masih belum menerima maklum balas. 

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

KV Keningau raih pingat perak pada pertandingan inovasi di Singapura

 
     

Kerajaan negeri Perak bangunkan projek pembangunan koridor persaraan

 
     

Hutang awam kerajaan negeri Melaka turun RM3.6 juta tahun lepas

 
     

Sultan Perak berkenan berangkat ke Majlis Bersama Rakyat di Gopeng

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel