Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Penduduk Kampung Perigi Acheh bimbang hidupan Sungai Kopok mati akibat pencemaran


Tarikh kemaskini: 15/08/2019

JOHOR BAHRU, 15 Ogos (Bernama) -- Penduduk Kampung Perigi Acheh di Pasir Gudang di sini, bimbang Sungai Kopok yang menjadi nadi kehidupan mereka, tercemar setelah air menjadi kehitaman dan berbau busuk.

Malahan, aliran air Sungai Kopok yang menghubungkan antara Sungai Kim Kim dan Sungai Daing itu juga menyebabkan banyak hidupan sungai mati akibat pencemaran teruk, sejak awal tahun ini.

Penduduk juga mendakwa keadaan Sungai Kopok yang dahulunya kaya dengan udang dan ketam itu diburukkan lagi dengan kes pembuangan sisa kimia di Sungai Kim Kim, Mac lepas.

Ketua kampung Othman Adon berkata sungai sepanjang 15 kilometer itu dipercayai turut tercemar ekoran sisa buangan daripada kilang-kilang berdekatan.

Beliau berkata pihak berwajib seperti Jabatan Alam Sekitar (JAS), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) sudah dimaklumkan mengenai perkara itu, namun, tiada penyelesaian sehingga ini.

"Kalau lihat selepas hujan, air akan kehitaman dan timbul bau busuk yang menusuk hidung. Ia juga terjadi apabila air surut tetapi apabila air pasang, warna hitam itu tidak nampak sangat.

"Kami mahu pihak berwajib bantu selesaikan masalah ini, khususnya para nelayan yang terjejas dan hilang sumber pendapatan. Dahulu, kampung ini meriah dengan orang luar yang datang membeli ikan, tetapi sekarang tidak lagi,” katanya yang ditemui pemberita di Jeti Kampung Perigi Acheh, hari ini.

Othman berkata, lazimnya kanak-kanak bermain air dan berenang di kawasan jeti di kampung itu, namun, kini tidak lagi kerana khuatir akan menjejaskan kesihatan mereka.

Sementara itu, tinjauan pemberita dan jurugambar di sekitar hulu Sungai Daing yang dianggarkan sepanjang lebih satu kilometer dan terhubung antara Sungai Kopok turut mendapati ia kelihatan kehitaman, berbuih, berminyak dan terdapat cebisan bendasing terapung berwarna hitam di permukaan air.

Seorang nelayan, Isamadi Abd Rahman, 45, yang membawa pemberita dan jurugambar ke tempat itu berkata disebabkan pencemaran itu, dia dan rakan-rakan terpaksa bekerja sambilan untuk menyara keluarga.

"Kami kini terpaksa keluar ke kawasan lain untuk mencari ikan. Kalau dahulu, kami tidak perlu keluar dan cari hidupan di sungai ini. 

"Bantulah kami nelayan di sini, banyak nelayan terpaksa bekerja kilang dan bertukang disebabkan sungai yang tercemar,” katanya.

Sementara itu, Pengarah JAS Johor Wan Abdul Latiff Wan Jaffar yang dihubungi Bernama berkata pihaknya tidak menerima sebarang laporan berhubung keadaan Sungai Kopok yang tercemar daripada mana-mana pihak.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Kedah perkasa kedudukan dalam industri kertas teknologi hijau

 
     

Wabak coronavirus tidak jejas tahun melawat Johor -- Exco pelancongan

 
     

Ibu tunggal didakwa bunuh anak sendiri

 
     

Tiada rancangan laksanakan kajian mansuh butiran agama pada kad pengenalan - KDN

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel