Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Bacaan IPU pada tahap berbahaya di ILP Miri


Tarikh kemaskini: 14/08/2019

PUTRAJAYA, 14 Ogos (Bernama)--Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Miri, Sarawak terus merekodkan kualiti udara pada tahap berbahaya dengan bacaan IPU 361 di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Miri sehingga 11 pagi tadi.

Jabatan Alam Sekitar (JAS) dalam kenyataan hari ini berkata bagi stesen ILP Miri yang mencatatkan bacaan berbahaya dan SK Kuala Baram 2 yang merekodkan bacaan sangat tidak sihat (IPU 268) adalah disebabkan kebakaran belukar tanah gambut yang berhampiran dengan stesen-stesen kualiti udara.

Mengulas lanjut, JAS berkata peningkatan bacaan IPU pada tahap sangat tidak sihat di Sri Aman, Sarawak (IPU 239) adalah disebabkan kebakaran kecil belukar tanah gambut yang berlaku di beberapa kawasan di Sri Aman dan diburukkan lagi dengan jerebu merentas sempadan kesan dari kebakaran di Kalimantan, Indonesia.

Jelasnya kebakaran hutan yang berlaku Sumatera dan Kalimantan,Indonesia masih menyebabkan jerebu merentas sempadan dan memberi kesan kepada peningkatan bacaan IPU di semua kawasan di sepanjang pantai barat Semenanjung Malaysia dan bahagian barat Sarawak dan menyebabkan status kualiti udara negara pada tahap sederhana.

JAS turut melaporkan satu stesen mencatatkan status kualiti udara pada tahap baik, 63 stesen mencatatkan status kualiti udara pada tahap sederhana sehingga 11 pagi tadi. 

JAS berkata pihaknya telah meningkatkan tindakan penguatkuasaan dan aktiviti rondaan harian ke kawasan-kawasan yang berpotensi berlakunya aktiviti pembakaran terbuka serta memantau bacaan IPU dari masa ke semasa.

Orang ramai dinasihatkan melayari laman web Kementerian Kesihatan (www.moh.gov.my) bagi mendapatkan nasihat kesihatan dan langkah-langkah pencegahan semasa jerebu, katanya.

--BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Kejayaan sesuatu penyampaian diukur kepuasan pelanggan - Aminuddin

 
     

Pasukan bola sepak Sabah, peserta Unduk Ngadau sertai perarakan Hari Kebangsaan

 
     

Berdepan pertuduhan rogol: Exco Perak dinasihat cuti daripada tugas rasmi

 
     

Senarai penuh Kabinet Sarawak

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel